Po 16. put u Novoj Gradiški održavaju se u petak 24. i subotu 25. siječnja Poljoprivredno-poduzetničke ideje, edukativno-izložbena manifestacija koja svake godine okuplja brojne izlagače i posjetitelje.

Iako je ove godine nešto manje izlagača nego porteklih godina, odnosno riječ je o 60-ak izlagača za razliku od 2013. kada ih je bilo stotinjak, pokazano je svo bogatstvo kako Slavonije, tako i drugih krajeva Hrvatske. Manifestaciju je otvorila pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić, a svečanosti otvorenja nazočili su i čelnici Brodsko-posavske županije, Grada Nova Gradiška, brojnih općina, predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske poljoprivredne agencije, Poljoprivredno-savjetodavne službe, Obrtničke i Gospodarske komore Brodsko-posavske županije i mnogi drugi.

Nakon službenog otvorenja predstavljen je program ruralnog razvooja Republike Hrvatske koji je upravo danas poslan Europskoj komisiji. Kako je istaknula pomoćnica ministra Zvjezdana Blažić osim Hrvatske svoje programe šalje i ostalih 27 članica EU.

“Europska komisija imat će jako puno posla, a mi ćemo sigurno tražiti poseban tretman obzirom da naš program do sada nismo imali, odnosno nismo imali što produžiti u ovoj godini. Očekujemo da ćemo prve natječaje po programu ruralnog razvoja u drugoj polovini godini moći raspisati”, rekla je pomoćnica ministra.

Na pitanje novinara je li krenula isplata prvog dijela poticaja poljoprivrednicima napomenula je kako je isplata planirana za zadnji tjedan mjeseca siječnja.

Pomoćnica ministra potom je u pratnji županijskih i gradskih čelnika obišla izložbeni dio manifestacije koji se nalazi u novogradiškom Društvenom domu.

Izgled izložbenog dijela nešto je drugačiji od proteklih godina, a rame uz rame najpoznatijim sajmovima ovakvog tipa u ovom dijelu Hrvatske.

Svoje proizvode izložila su brojna Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, razne udruge, obrazovne institucije, a dosta toga se moglo isprobati, okusiti i kupiti. Naravno, zbog fiskalizacije smanjen je broj izlagača iz straha od inspekcije, ali ipak 60-ak izlagača je popunilo Društveni dom koji je okupio brojne posjetitelje.

U subotu se nastavljaju sadržaji PP ideja. Osim izložbenog dijela koji će biti otvoren za posjetitelje do 15 sati, u Domu kulture bit će održana razna predavanja. Edukativni dio posvećen je pčelarstvu gdje će nekoliko predavana održati emintentni stručnjaci Hrvatskog pčelarskog saveza i Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Svakako posjetite 16. PP ideje u Novoj Gradiški, a ukoliko niste u mogućnosti pratite program Radija Nova Gradiška koji će vam izravnim javljanjima s izložbenog dijela manifestacije pokušati približiti ovaj tradicionalni novogradiški sajam.

 

 

Komentari
Prethodni članak‘Sanira’ li Vlada bolnice ili ljude SDP-a?
Sljedeći članakNovi broj hitne medicinske službe – 194