U nazočnosti predstavnika učenika novogradiških osnovnih i srednjih škola, njihovih nastavnika, voditelja školskih preventivnih programa i ravnatelja, načelnika Policijske postaje Nova Gradiška Filipa Valentića, članova i predsjednice Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti Grada Nova Gradiška mr. Ljiljane Lukačević i predsjednika Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Nova Gradiška mag. Marka Ćosića, jučer je otvorena Izložba učeničkih plakata povodom Svjetskog dana nepušenja – 31. svibnja.

U izradi plakata sudjelovali su učenici novogradiških osnovnih i srednjih škola.

-” Drago mi je što smo se okupili, veliko hvala svima koji su radili na ovim izvrsnim plakatima, u ime koordinacijskog tijela želim reći hvala jer je ovo mali doprinos u prevenciji ovisnosti pušenja. Podatci za Hrvatsku nisu pozitivni, u samom smo vrhu EU što se tiče broja pušača, 30% je među odraslima i 19% pušača među adolescentima što nas iznimno zabrinjava kao struku. Ova brojka prije 10-ak godina bila je i veća, pratimo statistike i bilježili smo do 50% učenika do 8. razreda OŠ koji su imali iskustva s duhanskim proizvodima. Vjerujem da javnozdravstveni programi, školski pa i lokalni programi pridonose smanjenju ovih visokih brojki. Zadaća nam je činiti sve što znamo i možemo da se ove brojke i dalje smanjujemo.” – naglasila je predsjednica Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti Grada Nova Gradiška mr. spec. Ljiljana Lukačević, prof.

Dana 31. svibnja obilježava se Svjetski dan nepušenja, a ujedno je i posljednji dan Europskog tjedna borbe protiv raka. Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja inicirala je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) još 1987. godine. Svake godine u fokusu je određena tema vezana za štetnost duhanskih proizvoda, važnost prestanka pušenja ili utjecaj duhanskih proizvoda na određene bolesti i stanja. Pušenje je opasna i teška ovisnost koja uzrokuje brojne probleme. Rizični je čimbenik za nastanak brojnih kroničnih bolesti – od kardiovaskularnih, preko plućnih bolesti pa sve do karcinoma.

Globalna epidemija duhana svake godine ubija više od sedam milijuna ljudi, od čega oko 900 tisuća nepušača umire od posljedica pasivnog pušenja. Danas puši oko 39% muškaraca i 9% žena.

Organizator Izložbe je Koordinacijsko tijelo za prevenciju ovisnosti Grada Nova Gradiška u suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta Grada Nova Gradiška, novogradiškim osnovnim i srednjim školama i Pučkim otvorenim učilištem M.A. Relković Nova Gradiška, a otvorena je svakim radnom danom do 9. lipnja 2023. u Izložbenom prostoru Grada Nova Gradiška (K. Dineša 2). Posjetitelji Izložbe mogu digitalnim putem sudjelovati u anketi o pušačkim navikama, koju su pripremili učenici Elektrotehničke i ekonomske škole.

Komentari
Prethodni članakU ponedjeljak školska glazbena predstava “Zaljubljen do ušiju”
Sljedeći članakTerenska nastava u Prašnik