Grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene“; svečano je otvorena u prostoru novogradiškog Doma kulture. U organizaciji POU MAR Nova Gradiška, ravnateljica Učilišta Danijela Juranović otvorila je izložbu koju su većim dijelom posjetili novogradiški gimnazijalci. Nakon otvorenja i predstavljanja izložbe, suorganizatorica izložbe i ilustratorica Željka Mezić održala je likovnu radionicu za djecu kako bi im predstavila izradu ilustracija ali i motivirala za odabir budućeg zanimanja. U masi neustrašivih i hrabrih žena našle su se političarke, sportašice, znanstvenice, kao i prva Hrvatica koja je položila vozački ispit.

Putujuća grupna izložba “Neustrašive žene”; temelji se na knjigama “;Priče o neustrašivim hrvatskim ženama”; (2019.) autorice Tatjane Barat i “;Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku”; (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta. Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom “;Neustrašive žene”;. Organizatorice izložbe su kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol i ilustratorica Željka Mezić koje su ujedno i urednice pratećeg kataloga izložbe. Izložba istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice.

Na izložbi posjetitelji mogu razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

Putujuća grupna izložba “;Neustrašive žene”; stavlja u fokus ilustraciju i suvremene hrvatske ilustratorice, te kroz portretirane žene ukazuje na značaj i ulogu žene u hrvatskoj povijesti i sadašnjosti. Riječi koje se vežu uz predstavljene žene su: neustrašiva, obrazovana, odvažna, neumorna, ponosna, hrabra, plemenita, samostalna, snažna, moralna, inteligentna, empatična, uporna, nesebična, znatiželjna… Na izložbi su predstavljene žene koje su obilježile hrvatsku povijest, kulturu, umjetnost, književnost,
znanost i sport. Žene koje su vlastitim djelovanjem pomicale granice. Tijekom života bile su fokusirane na obrazovanje pri čemu se potvrdila stara uzrečica “;znanje je moć”;. Uz vlastito obrazovanje, učenje i istraživanje, nesebično su pomagale, dijelile i prenosile svoje znanje drugima. Bile su naglašeno usmjerene na djelovanje za opće dobro.

Komentari
Prethodni članakNajavljena 24-satna akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga
Sljedeći članakAko sam žena, nisam konj: Urnebesna komedija o ženi koja traži ljubav