Protekli je petak u Gradskom muzeju Nova Gradiška otvorena izložba ‘Mindcraft’ umjetnika Marija Čaušića.

-” Izložba umotvorine se poigrava svijetom virtualnog i realnog, gdje u fotografije ubacujem digitalne crteže. Ispitujem granice realnog i gdje počinju i završavaju. Grafika je moj primarni medij što predajem svojim studentima u Osijeku. U svom opusu radio sam instalacije i video radove. Povratkom umjetnika koji su diplomirali u Zagrebu i otvaranjem umjetničke akademije likovna scena je vrlo živa u Osijeku, izlažu se kvalitetni radovi. Tu su mladi umjetnici, studenti, stalno se nešto događa, sada je scena znatno življa nego prije 20 godina,” – rekao je autor Čaušić.

-” Dobrim planiranjem sve se uspije, pokušavam svoje znanje prenijeti na svoje studente ali i ja učim od njih. Imaju odlične vještine potrebne za egzistiranje na umjetničkoj sceni. Produbio sam problematiku pandemije, život nam se realno sveo na virtualno. Pokušao sam kroz situaciju izvući nešto dobro, potaklo me na razmišljanje o virtualnom i prenio na svoje radove.”

O autoru:

Mario Čaušić rođen je u Osijeku 1972. Diplomirao je grafičko slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2001. u klasi profesora Ante Kuduza. Profesionalno se bavi suvremenom vizualnom umjetnošću izražavajući se u različitim medijma, a poglavito u medijima grafike, crteža, slikarstva, videa i instalacije. Temeljna preokupacija njegovog rada su istraživanja različitih područja prostora te proširivanje područja vizualnog izraza.Članak na tu temu je objavio u američkom časopisu za grafiku CELEBRATING PRINT (volumen 3, broj 1) pod izvornim nazivom nazivom „Print and Space as an Enduring Challenge in Three Rooms“, objavljen u travnju 2017.

Bavi se kompleksnim pitanjem percepcije prostora, preispituje mogućnosti grafičkog medija, posebice kada je riječ o povezivanju sa znanstvenim disciplinama. Intenzivno propituje prirodu digitalne slike i virtualne stvarnosti, koje jasno smješta u suvremeni tehnološki koncept.Također sustavno radi na proširivanju mogućnosti grafičkog medija te na njegovom povezivanju sa drugim vidovima umjetničkog izraza. Aktivno izlaže od 1998. godine te je do sada sudjelovao u više od sto skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Bavi se ilustracijom, a neki od radova su mu objavljeni i u međunarodnim časopisima kao što su primjerice „Post (Blank)“ (volumen 1 iz 2016.) i „Post (Blank),Post mortem“ (volumen 2 iz 2017. godine) objavljeni u francusko-američkom časopisu za umjetnost i poeziju izdavača Mad Gleam Press. Za svoj rad je dobio više nagrada, sudjelovao je i organizirao brojne likovno-grafičke radionice. Autor je priručnika “Kemija u umjetničkoj grafici” koji je izdan 2020. godine u biblioteci Ars Academica, Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku 2020. Od 2005. je zaposlen na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku na Odsjeku za vizualnu umjetnost na kolegijima grafike gdje i danas radi u zvanju izvanrednog profesora. Radovi mu se nalaze u različitim fundacijama u zemlji i inozemstvu. Član je HDLUa Osijek. Živi i radi u Osijeku.

Komentari
Prethodni članakU županiji zabilježeno 49 novih slučaja zaraze od COVID-19
Sljedeći članakStudenti pozor: U tijeku je natječaj za dodjelu državnih stipendija za posebne skupine studenata