Društvo “Naša djeca” Nova Gradiška po šesti put je organiziralo manifestaciju “Europa u našem gradu” na središnjem gradskom Trgu. Pokrovitelji tog događaja su Savjet za EU integracije Brodsko – posavske županije i Grad Nova Gradiška, a suradnja je ostvarena s obje novogradiške osnovne škole. U sklopu programa nastupale su Mažoretkinje grada Nove Gradiške i Plesni studio Marine Mihelčić. Učenici sudionici manifestacije predstavljali su zemlje članice Europske unije.

Uvodnu pozdravnu riječ održala je predsjednica Društva “Naša djeca” Nova Gradiška, Verica Lukačević. Naglasila je kako je potrebno promovirati stečevine i vrijednosti Europske unije, ali isto tako držati do svojih običaja, tradicije i identiteta.

Otvorenju su nazočili i dožupan Brodsko posavske županije, Davor Vlaović,  koji je pozdravio sve u ime Brodsko – posavske županije i župana Danijela Marušića. Osvrnuo se na dosadašnje manifestacije DND-a vezane za promoviranje EU i zaključio kako mu je velika čast i zadovoljstvo biti dio tako dobro organiziranog događaja.  Pročelnik Upravnog odjela za EU integracije Brodsko – posavske županije Marijan Štefanac napomnije kako su ove godine organizirane 72 različite manifestacije i događaja vezana za promoviranje EU,  te kako je riječ i najmasovnijoj i napoznatijoj akciji u Brodsko – posavskoj županiji. Ove godine je izdvojeno preko stotinu tisuća kuna za sve kandidirane projekte, a od toga 20 tisuća kuna izdvojilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Dogradonačelnica grada Nova Gradiška, Ljiljana Lukačević, pohvalila je rad Udruge organizatora i svih sudionika ovog događaja napominjući kako se ove godine obilježavanju EU tjedna pridružilo još niz drugih civilnih organizacija.

Ovom prigodom posjetitelji su imali priliku kušati gurmanske specijalitete, dobiti koji suvenir na dar, naučiti ponešto o slavnim osobama, geografskom položaju i povijesnom nastanku mnogih zemalja članica EU, a sve to su pripremili roditelji, učitelji i učenici osnovnih škola Ljudevita Gaja i “Mato Lovrak”.

Autor: Dubravka Kovačić / Foto: Željko Idžotić

Komentari