– Ususret nadolazećem 31. svibnju koji se u svijetu obilježava kao Svjetski dan nepušenja, naše se Koordinacijsko tijelo za prevenciju ovisnosti pridružuje globalnoj svjetskoj inicijativi koja promiče nepušenje. Mi smo već protekle dvije godine u ovo vrijeme organizirali javnozdravstvene kampanje koje promiču nepušenje. Protekle dvije godine smo, u suradnji s gradskim osnovnim i srednjim školama u prostoru Grada, radili izložbe učeničkih plakata.

Kako bismo bili u trendu, ove smo se godine odlučili na drukčiji način obilježavanja. U Gradskom parku, na središnjem tv panou našim sugrađanima smo prezentirali digitalne plakate koje su napravili naši učenici. Zahvalna sam ravnateljima škola, mentorima, našim učenicima koji su se pridružili akciji. Radovi su fantasični i posebno smo zahvalni svima njima na sudjelovanju i nekako mislimo da je i najsnažnija poruka ona koja ide od vršnjaka. Nama su ciljna skupina kada govorimo o nepušenju djeca i mladi.

Razlozi su jasni, sama razvojna dob adolescencije rizična sama po sebi, visoki su vršnjački pritisci, laka je dostupnost duhanskih proizvoda, slaba i neprimjerena kontrola prodaje duhanskih proizvoda maloljetnicima, ali i neprimjerena kontrola zabrane pušenja na javnim mjestima. Naravno, tu je i prikriveni marketing, i mislim da je ovakav način educiranja mladih itekako koristan. Ovdje vidimo koliko mladi znaju o svim posljedicama pušenja, a s druge strane kroz svoje plakate promiču zdrav način života – kaže mr. Ljiljana Lukačević, specijalist kliničke psihologije, predsjednica Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti Grada Nova Gradiška.

 

Komentari
Prethodni članakBiciklistički klub “Psunj”: Pridružite se ove nedjelje još jednoj “Biciklijadi”
Sljedeći članak80 godina humanosti: DVD Vrbova obilježilo vrijednu obljetnicu