Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vrbova u nedjelju su obilježili vrijednu obljetnicu, 80 godina rada i postojanja. Tim povodom održana je svečana sjednica društva, upriličena pokazna vježba, a bila je ovo prigoda i za osvrt na sve učinjeno u proteklom razdoblju. Kako ističe Ana Selichar, predsjednica DVD-a Vrbova i zapovjednica Vatrogasne zajednice Općine Staro Petrovo Selo, vrijedno je to društvo čiju vrijednost čine ljudi, entuzijasti i zaljubljenici u vatrogastvo, posebice mladi, stoga se društvo ne treba brinuti za budućnost.

Svečanosti su, uz brojna prijateljska vatrogasna društva nazočli i brojni gosti i uzvanici pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Burazović, načelnik Općine Staro Petrovo Selo Nikola Denis, predsjednik Vatrogasne zajednice županije Brodsko posavske županije Milan Šulter i tajnica Ružica Salantić, presjednik Vatrogasne zajednice Općine Staro Petrovo Selo Zlatko Pospišil te brojni drugi.

O radu DVD-a Vrbova

Dobrovoljno vatrogasno društvo Vrbova osnovano je 26. svibnja 1944. godine za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je također trebalo pokazati humanost. Tada se vatra gasila štrcaljkama na zaprežnim kolima, a prva štrcaljka dobivena je od Župe Starog Petrovog Sela čiji je član tada bila Vrbova.

U Spomenici piše da je za rad štrcaljke potrebno šest ljudi i jedna litra rakije. Od 1954.godine uredno se vode knjige o radu DVD-a tako da postoji zapis da u sastavu DVD-a od 1957. djeluje sekcija tamburaša, organiziraju se zabave i igrokazi u Vrbovi i okolici, što govori i o kulturnoj djelatnosti društva. 1961. godine u selo dolazi struja, u Vrbovi je tada 350 domaćinstava, a dolazi i do omasovljenja DVD-a i te godine imaju 41 aktivnog člana. Te godine odvojenom vatrogasnom odjelu Blažević Dol daje se vatrogasna štrcaljka 250 od litara s opremom na korištenje. 1966. godine gori stambeni objekt Julijane Briški prilikom čega smrtno stradava njezin sin, a pri gašenju naši vatrogasci se prvi put susreću s problemom struje i kako gasiti takav požar.

Sve te godine društvo radi i održava opremu uz pomoć mještana i Mjesnog odbora Vrbova.

1970. godine su po prvi puta registrirani podupirući članovi koji je bilo 156, međutim javlja se problem operative, 42 su aktivna člana, 11 ispitanih vatrogasaca, ali nema niti jednog dočasnika.

1971. godine Mjesni odbor Vrbova kupuje vatrogasnu električnu sirenu Visoko koja se montira na zgradu škole, a godinu kasnije u rad ju pušta odbornik Općinske skupštine Srećko Galijan.

1978. godine nabavljeno je vatrogasno vozilo – kombi IMV Vatrogasac uz pomoć mještana i Vatrogasnog saveza Nova Gradiška. Iste te godine počinje i gradnja garaže i pratećih prostorija koje DVD i danas koristi. 1985. godine osnovana je prvi puta u povijesti društva ženska ekipa mladeži. Svih godina koje nisu spomenute, društvo je aktivno radilo.

1991. godine počinje Domovinski rat i svi mladi članovi vatrogasnog društva odlaze u rat za samostalnost i slobodu Hrvatske, ali društvo i dalje radi.

Svi stariji članovi hrabro preuzimaju odgovornost i stoje na raspolaganju mještanima za bilo kakvu pomoć u tim teškim uvjetima i vremenima.

1997. godine, nakon što se smirilo ratno stanje, društvo s puno snage i poleta nastavlja s radom te se nabavlja navalno vatrogasno vozilo Magirus, ali bez opreme. Za nabavku prvog navalnog vozila trebalo je 38 980 kuna, gdje Općina SPS daje 22 tisuće, DVD Vrbova 10 000, a mještani Vrbove prikupljaju 10 000.

Te godine su počeli završni radovi na garaži za kamion i ostatak spremnice, sve uz dobrovoljni rad članova i mještana Marka Šarića i Milana Špacira (majstora) i uz pomoć tadašnjeg dožupana Marjana Štefanca, a i sami izrađuju kompletnu opremu i poligon za rad s djecom i mladeži.

Društvo gradi bazen za vodu 8 m3 u cintoru Župne crkve i kompletiraju vozilo s opremom. U nabavi opreme su pomogli Vrbovci Ivan Bratek i Stjepan Gašparović. 1999. godine pred prostorima DVD-a postavljena je ručna vatrogasna spremnica, koja je vraćena iz Blažević Dola, a simbol je osnutka društva.

Postavlja se drveni kip sv. Florijana, rad Ivana Stanišića, a dar Željka Selichara. 2000.-ih godina društvo intenzivno radi s mladima i djecom, pa tako postižu i zavidne rezultate, plasirali su se na državno natjecanje (i to najčešće s dvije ekipe) 2000. godine u Varaždinu, 2002. u Puli, 2004. u Osijeku, 2006. u Jastrebarskom (gdje mladež ženska osvaja prvo mjesto u vatrogasnim igricama), 2008. godine u Makarskoj, 2010. u Splitu, 2012. u Zadru, 2016. u Puli. Tih su godina i središnja postrojba Vatrogasne zajednice Općine Staro Petrovo Selo. 2004.godine obilježili su 60 godina rada društva, a tu veliku obljetnicu je uveličao i sam predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki. 2008. godine nabavljaju kombi vozilo Volkswagen Caravelle 1998. i to sredstvima sponzora i dobrovoljnim radom u korist društva uz veliku pomoć gospođe Mire Špehar i gospodina Vlade Bićanića.

2015. godine organiziraju Memorijalni kup na kojem je sudjelovalo 39 ekipa što je oko 390 djece i mladih, sa željom da kup postane tradicija.

2017. godina je bila posebno teška godina za društvo; u travnju je iznenada preminuo predsjednik i dugogodišnji član Zlatko Panić, koji je bio glavna karika i pokretač rada društva.

Iste te godine društvo ostaje i bez navalnog vozila, a nemajući nikakvih sredstva za nabavku novog vozila. Te godine zbog privatnih obveza društvo gubi velik broj operativnih članova. Jedina motivacija i pokretač društva su bili mladi i djeca s kojima se jako puno radi.

Kako kombi vozilo nije u najboljem stanju, uz veliku pomoć Gorana Majnarića i Vrbovaca u Njemačkoj 2019. vozilo se popravlja i boja u crvenu boju što bez njihove pomoći sami ne bi smo mogli financirati, te uz pomoć Općine mijenjaju stolariju na spremnici.

Iste te godine prepoznavši njihov trud i rad s mladima Predsjednik savjeta vatrogasne mladeži HVZ-a Milivoj Taslak poziva društvo na IV. Međunarodni kup Dalmacije gdje naša mladež muška osvaja jako dobro četvrto mjesto.

2020. godine društvo nabavlja navalno vatrogasno vozilo Magirus Iveco ff135, 1995. goidšte, bez opreme, što je motiviralo puno članova da se uključe u operativu i rad društva. Danas broje 17 operativnih članova. Nakon toga, drušvo kreće s obnovom garaža i spremnice.

I dalje intenzivno rade s mladim generacijama koje redovito sudjeluju na svim natjecanjima u okolici i s ponosom predstavljaju DVD Vrbova.

Svake godine organiziraju izlet za sve članove. O njihovom radu s mladima dovoljno govori činjenica da su društvo koje ima natjecateljske ekipe u svim kategorijama i to da već devet godina zaredom na Memorijalnom kupu Branko Bratek & Zlatko Panić sudjeluje oko 25 i više ekipa na što su jako ponosni.

Nastoje što više članove slati na osposobljavanja i edukacije kako bi bili u korak s vremenom i spremni za sve vrste intervencija.

Vidimo kroz ovaj kratki povijesni pregled da je društvo uvijek radilo uz nesebičnu pomoć i podršku sela koji znaju cijeniti rad i zalaganje za dobrobit svih u selu, Općini, a i šire, ali također i uz pomoć lokalne uprave. Uvijek se spremno odazivaju na sve pozive i spremni su pomoći. U 80 godina rada kroz društvo su prošle mnoge generacije, utrošeno je puno znoja i truda, dobrovoljnog rada, a sve na dobrobit sela i mještana. I premda ih jako muče problemi materijalne prirode (nedostatak i starost opreme, stara vozila) ne žale se, jer su bogati ljudskim resursima, pogotovo mladima i uvjereni su kako će se naći i sredstava za opremu i školovanje mladih kadrova kako bi održali korak s drugim društvima i bili spremni za sve nove izazove koji ih čekaju.

Dodijeljene zahvalnice i priznanja

U povodu vrijedne obljetnice, 80 godina rada i postojanja DVD-a Vrbova zaslužnim članovima uručene su i zahvalnice:

Spomenicu za 10 godišnji rad dobili su Karla Špehar, Robert Delina, Ana Marija Lončar, Žana Đurić, Lara Ružojčić, Karla Svitlanović, Ines Satinović, Krunoslav Stepić, Luka Đurić, Mihael Đurić, Karlo Popčević, Alen Stepić, Matea Đurić, Laura Babijaš.

Spomenicu 20 godišnji rad dobili su Željko Selichar, Ivan Gašparović, Josip Kos, Krešimir Selichar, Ivan Jauševac, Ana Selichar.

Spomenicu za 30 godišnji rad dobili su Stjepan Klindžić, Karl Projs, Karlo Lulić, Mario Orešković, Nedeljko Mitrović, Antun Ružojčić, Marijan Panić, Josip Mikić.

 

Komentari
Prethodni članakOsnovne i srednje škole zajedno: Digitalnim plakatima protiv pušenja
Sljedeći članakRasipanje hrane globalni problem, Hrvatska i EU predane smanjenju bacanja hrane