Prije kraja nastavne godine učenici 7.a/b razreda Osnovne škole “Mato Lovrak” Nova Gradiška dogovorili su svoj 3. i posljednji videopoziv sa svojim novostečenim prijateljima s Tajvana.

Poziv je ostvaren, 5. lipnja 2018., gdje su si djeca, osim razmjene iskustava o školskom životu, poželjela ugodne praznike do nekog novog druženja. 

Nakon višesatnog razgovora  s novostečenim prijateljima (ostvarenih u tri videopoziva), učenici istoimene škole odlučili su, čuvši o sustavu obrazovanja i načinu rada u školama na Tajvanu, istaknuti prednosti školovanja u hrvatskim školama, ali i ono što im se svidjelo u obrazovnom radu kod Tajvanaca, što bi i sami rado uveli u naš obrazovni sustav.

Kao prednosti u hrvatskim školama naveli su: besplatno školovanje, više slobodnog vremena,  nošenje i uporaba mobitela u školama, zaposlene spremačice u školama, blok sati u nastavi, opremljenost učionica klima opremom, besplatna Wi-Fi mreža,  školska sportska dvorana, odlazak na jednodnevne izlete/ekskurzije, korektni nastavnici, veliki izbor dodatnih predmeta/izvannastavnih aktivnosti, mogućnost besplatne kuhinje, povoljna cijena školske kuhinje, čistačice imaju strojeve za čišćenje, besplatna dopunska i dodatna nastava (naime, na Tajvanu, učenici plaćaju dodatne sate učitelju), više praznika (osobito ljetnih).

Kako ni kod nas nije sve idealno, negativne strane obrazovanja u hrvatskim školama po mišljenju učenika su: previše predmeta u jednom danu, kratki odmori između nastavnih sati , pohađanje nastave u dvije smjene, kao i to da se dopuštena sloboda zloupotrebljava (npr. putem mobitela – bullying).

Istaknuli su i ono što im se svidjelo u tajvanskim školama: školska hrana i kuhinja koja je bolje opremljena, mogućnost spavanja u školi, manje nastavnih predmeta  (ukupno 7), školski okoliš lijepo uređen, satovi traju 40 minuta, a odmori između sati 10 minuta, škola lijepo uređena – ukrašena dječjim radovima, nema nasilja – bullyinga.

Ono što se novogradiškim učenicima ipak nije svidjelo u tamošnjim školama: cjelodnevni boravak u školi, nemogućnost nošenja mobitela u školu, plaćanje dodatne nastavne obuke (cram school), neposjedovanje klima uređaja u školi.
Također, istaknuli su još naši učenici i nošenje školskih uniformi  i  veću slobodu i ulogu nastavnika u školi, opušteniji rad/atmosferu te prijateljski odnos između učenika i nastavnika, ali su im mišljenja bila podijeljena jesu li to ipak prednosti ili nedostatci tamošnjeg obrazovanja.

S obzirom na gore navedeno, učenici su iznijeli i neke prijedloge za novogradišku školu: uključenost učenika u čišćenje škole/okoliša, više učeničkih radova/izložbi po školi, strožija pravila vezano uz TZK opremu i/ ili obuću za školu, uvođenje malog odmora u trajanju od 10 minuta (kao na Tajvanu).

Djeca s Tajvana bila su ugodno iznenađena kad su primili pošiljku učenika OŠ ”Mato Lovrak” sa slatkišima te su snimili kratki video u kojem otvaraju  dobiveni „slatki“ paket. 

Također, u znak zahvale i sklopljenog prijateljstva odlučili su uzvratiti istom mjerom te učenicima novogradiške škole  poslati mali slatki paket svojih proizvoda.

Ovo neobično i korisno, ali, sasvim sigurno na obostrano zadovoljstvo, sklopljeno online prijateljstvo između dviju potpuno različitih kultura, završili su mudrom izrekom: „Prijatelji bi trebali biti poput dragocjenih knjiga, rijetki i osobno izabrani.“

no images were found

Izvor / Foto: OŠ Mato Lovrak  

 

Komentari
Prethodni članakEvo kada morate zamijeniti svoje vozačke dozvole
Sljedeći članakUskoro počinje prijava kandidata za upis u srednje škole!