Bliže se još jedni upisi u srednje škole, koji će se kao i prošle godine odvijati elektroničkim putem. Uz pomoć Nacionalnog informacijskog sustava za online prijave i upise u srednje škole (upisi.hr) učenici prijavljuju željene obrazovne programe, prate bodovno stanje i upis u srednju školu. 

Iako je sam način upisa u srednju školu organiziran i osmišljen na vrlo jednostavan način, problem s kojim se srednje škole susreću je što brojni učenici odlaze u veće gradove i negativan trend koji prati sve srednje škole, a ne samo novogradiške, iseljavanje obitelji, što je do sada imalo velik utjecaj na broj učenika koji se upisuju u razredna odjeljenja. 

Iz toga razloga, jučer je u velikoj gradskoj vijećnici održana konferencija za medije, kako bi predstavnici škola pokušali doprijeti što do osmaša, a što do roditelja i naravno kako bi na što bolji način prezentirali školu i što sve u školi nude za njihove buduće učenike. 

Dobro je poznato kako na novogradiškom području djeluju tri srednje škole: Gimnazija Nova Gradiška, Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška i Industrijsko obrtnička škola Nova Gradiška. Svaka navedenih škola ima zasebna zanimanja i mnoštvo toga za ponuditi budućim učenicima. 

Na jučerašnjoj konferenciji, uvodnu riječ, kroz koju je otvoreno dala podršku novogradiškim školama, održala je zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina:

-”S obzirom na to da se bliži termin upisa u srednje škole, ovim ćemo pokušati na neki način predstaviti našim osnovnoškolcima što im sve novogradiške škole imaju za ponuditi, a sve s ciljem da ostanu u Novoj Gradiški. To je zapravo ono što svi mi želimo”. 

Novogradišku Gimnaziju, školu koja se može pohvaliti kao jednom od uspješnijih škola Brodsko posavske županije, predstavila je ravnateljica Ljiljana Ptačnik, koja je u kratkom monologu izdvojila  samo neke od brojnih prednosti za upis u baš ovu novogradišku školu, a kao prvi i najvažniji, Ptačnik je izdvojila novu kurikularnu reformu ”Škola za život” koja će se provoditi u njihovoj školi.

-”Ove godine upisujemo program opće gimnazije, četiri razreda po 20 učenika. Ono čime se mi volimo pohvaliti, je to da smo izabrani za novu eksperimentalnu kurikularnu reformu i to nesumnjivo donosi velike prednosti prije svega za roditelje, a onda i za učenike. Učenici koji se upišu u prvi razred, neće imati dodatan trošak za nabavku udžbenika, govorimo o digitalnim sadržajima, o tome da će svaki učenik prvoga razreda Gimnazije dobiti tablet i da će se obrazovati na sasvim drugačiji način”.

Razloga za upisati Gimnaziju Nova Gradiška je još mnoštvo: suvremena opremljenost specijaliziranih učionica; mogućnost izbora velikog broja predmeta za izbornu nastavu; raznovrsne izvannastavne aktivnosti i projekti; zanimljive stručne ekskurzije, putovanja, izleti, odlasci u kazalište; organizirane i besplatne pripreme za maturante za Državnu maturu; organizirano polaganje ispita probne državne mature za maturante; sustavna i stručna profesionalna orijentacija učenika; visokomotivirani i stručni nastavnici; te posljednje ali i ono najvažnije je briga o svakom učeniku jer se novogradiška gimnazija smatra, ali i ponaša kao škola prijatelj učenika, no ako vam ni to nije dovoljno kako bi se odlučili za ovu novogradišku školu, OVDJE možete pronaći još ponešto vezano uz to što se sve provodilo u Gimnaziji u proteklom razdoblju.

O Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi Nova Gradiška govorila je ravnateljica škole Sanja Müller-Zoričić, koja je izdvojila mnoštvo projekata koje su proveli, a govorila je i o onima koji ih tek očekuju. 

-”Svi već sigurno znaju za nas jer imamo mnoštvo različitih projekata kojima se bavimo zadnje tri, četiri godine. Ove godine upisujemo dva razreda TEHNIČARA ZA RAČUNALSTVO (novi kurikulum), jedan razred TEHNIČARA ZA MEHATRONIKU, te jedan razred KOMERCIJALISTA. S obzirom na to da provodimo nove kurikulume, naši budući učenici bit će fokusirani više na stjecanje struke, nego na učenje, jer praktični dio im svakako daje više znanja, zanimljiviji je i privlačniji od teorijskog. Upravo iz tog razloga školu smo morali i adekvatno opremiti kako bi učenici imali na raspolaganju sve što im je potrebno kako bi se razvijali svoje vještine i znanja. Svake godine radimo i projekte po kojima budemo poznati. Tako smo do sada napravili lasersku harfu, solarni automobil i solarno stablo, a za sljedeću godinu imamo plan napraviti robota, a sve je to u cilju kako bi učenicima nastava bila što privlačnija i zanimljivija”. 

Inovativna, moderna i sa značajnim poboljšanjem uvjeta rada je novogradiška Elektrotehnička i ekonomska škola, škola koja budućim učenicima daje mogućnost za razvitak u svakom smislu, a ne samo klasično učenje. Svaki od ponuđenih tehničkih smjerova ima svoje prednosti, zanimljivosti i nešto drugačije, do sad neviđeno u nastavnom programu, ali naravno, tu su i neizostavni komercijalisti, koji uz stručni kadar profesora obilaze razna događanja, na nov i zanimljiv način uče i razvijaju svoje što komunikacijske, što prezentacijske vještine. Četverogodišnja je to škola s nizom mogućnosti upravo za vas neodlučne osmaše, no ako vam ni to nije dovoljan dokaz da je ova škola baš za vas, OVDJE možete pročitati još detaljnije o Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi Nova Gradiška i svemu onome što su ostvarili. 

Zadnja, ali ne manje važna novogradiška srednja škola je Industrijsko obrtnička škola Nova Gradiška koju je ukratko predstavila pedagoginja Mirela Brlić Trnka. 

-”Za ovu školsku godinu pripremili smo 134 upisna mjesta u 11 zanimanja. Mi smo škola koja uglavnom učenike priprema, nakon trogodišnjeg obrazovanja, za svijet rada. Cilj nam je prije svega odgojiti dobre, čestite i vrijedne ljude, a na kraju i dobre majstore i stručnjake. Ove godine upisat ćemo pola razreda učenika u zanimanju automehatroničar, 10 učenika, a isto toliko učenika upisat ćemo i za zanimanje instalater kućnih instalacija. To su dva zanimanja u našoj školi koja su u sustavu jedinstvenog modela obrazovanja, a to znači da samo za ta dva zanimanja pri odrađivanju stručne prakse majstor kod kojega će odrađivati praksu mora imati licencu. Nadalje, upisujemo jedan razred učenika CNC operatera, trećinu razreda montera i obrađivača rezanjem i deformacijom, isto toliko učenika za zanimanje stolar i krojač. Jedan razred prodavača i jedan razredni odjel konobara i 20 učenika u zanimanju kuhar. Imamo i dva zanimanja na koja smo jako ponosni, to su zanimanja za učenike s teškoćama u razvoju koja imaju izravan upis – pomoćni kuhar, slastičar i pomoćni bravar”. 

Industrijsko obrtnička škola Nova Gradiška osim što je poznata po brojnim usmjerenjima koje nude učenicima, zadnjih nekoliko godina provode i razne projekte i programe, a jedan od najpoznatijih je Erasmus + program u sklopu kojega učenici imaju priliku u stranoj zemlji odrađivati stručnu praksu , stjecati nova znanja i vještine, a i naravno upoznati druge kulture i običaje. Kako o prethodnim pa tako i o ovoj srednjoj školi pisali smo na našem portalu, stoga, ako vas zanima više o uspjesima i svemu onome što ova škola nudi možete se dodatno informirati OVDJE. 

Na kraju konferencije, govorilo se i o velikom problemu depopulacije, koji muči ne samo novogradiško područje, već cijelu Republiku Hrvatsku. Učenika je sve manje, a poneki se i tijekom školske godine ispisuju radi selidbe u inozemstvo. Ovaj negativan trend prati većinu što osnovnih, što srednjih škola, ali svjetlo na kraju tunela upravo je ovo što Novogradiščani pokušavaju – škole učiniti atraktivnijim, zanimljivijim i modernijim svojim budućim učenicima. 

no images were found

Komentari
Prethodni članakOsnovna škola “Mato Lovrak” Nova Gradiška: Treći videopoziv s Tajvanom
Sljedeći članakKreće energetska obnova staropetrovoselske osnovne škole: Županija ulaže preko dva milijuna kuna / foto