Osnovna škola Ljudevita Gaja u Novoj Gradiški poznata je po tome da je dijamantna eko škola, prva u županiji i našemu gradu. U navedenoj školi, osim što se ekološki razmišlja, oni i žive ekologiju. 

Svake godine organiziraju eko aktivnosti. Prošle su godine stavili naglasak na zdravu hranu, dok su se ove godine priključili u projekt ”Veliki lov na bilje.” To je projekt koji je namjenjen djeci u dobi od 5 do 11 godina, a glavni je cilj obrazovati djecu o biološkoj raznolikosti, njenoj važnosti, te poticati ih na pozitivno djelovanje. Organizatori projekta su Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš, te Toyota Motor Europe zajedno s Kraljevskim botaničkim vrtovima Kew u Velikoj Britaniji. 

Jučer u popodnevnim satima u dvorištu škole otvoren je hotel za kukce. Program je započeo izlaganjem skupine ”Ljekovito bilje”  koji su napravili kartu staništa u školskom dvorištu. Označili su grmlje, bjelogoricu i crnogoricu. Karta je objavljena na facebook stranici Udruge ”Lijepa naša.” Uz malo pjesme, zanimljivosti o kukcima i kratkim igrokazima, došlo je do svečanoga otvorenja hotela za kukce, vrpcu je prerezala ravnateljica škole. Zimi kukci traže utočište, ali ove godine mogu biti sigurni da će ga pronaći u dvorištu eko škole, gdje ih osim utočišta, čeka i hrana.

Hotel su izradili učenici koji sudjeluju u izvannastavnoj aktivnosti ”modelari”,  sa voditeljem Tihomirom Kudrom. Još im samo preostaje čekati da njihov hotel bude ispunjen ”gostima.” 

 

 

Komentari