Osnovna škola “Ante Starčević” Rešetari jedna je od devet osnovnih škola u Hrvatskoj koje su uključene u UNESCO-ve mreže udruženih škola – ASPnet. UNESCO Associated Schools Network – ASPnet – Mreža udruženih škola je mreža pokrenuta 1953. godine s ciljem promicanja načela UNESCO-a, unaprjeđivanja mira i međunarodne suradnje promicanjem obrazovanja, znanosti i kulture u školama.

ASPnet – Mreža udruženih škola povezuje obrazovne institucije diljem svijeta oko zajedničkoga cilja: izgraditi obranu mira u svijesti djece i mladih. Više od 11.500 škola članica ASPneta u 182 zemlje djeluje na potpori međunarodnom razumijevanju, miru, interkulturalnom dijalogu, održivom razvoju i kvalitetnom obrazovanju u praksi. ASPnet – pokretač inovacija i kvalitete u obrazovanju – prepoznat je kao učinkovito sredstvo za postizanje cilja 4.7 o Globalnome građanskom obrazovanju (GCED) i Obrazovanju za održivi razvoj (ESD) cilja održivog razvoja 4 – Obrazovanje 2030.

ASPnet koristi tri komplementarna pristupa:

Stvaranje: Kao laboratorij ideja, ASPnet razvija, testira i širi inovativne obrazovne materijale i promovira nove pristupe poučavanju i učenju koji su temeljeni na UNESCO-ovim osnovnim vrijednostima i prioritetima.

Nastava i učenje: Izgradnja kapaciteta, inovativno podučavanje i participativno učenje u određenim ASPnet tematskim područjima omogućuju ravnateljima škola, nastavnicima, učenicima i široj školskoj zajednici da integriraju UNESCO-ove vrijednosti i postanu uzorima u svojoj zajednici i šire.

Interakcija: ASPnet pruža svojim dionicima mogućnost povezivanja i razmjene iskustava, znanja i dobrih praksi sa školama, pojedincima, zajednicama, kreatorima politika i društvom u cjelini. Sve zemlje članice mreže te osnovne informacije o svim školama u svijetu uključenim u UNESCO-ovu ASPnet mrežu dostupne su na uvid na stranici.

Komentari
Prethodni članakBrodska obrtnička škola nudi sve usluge kozmetičkih salona
Sljedeći članakDani hrvatskog turizma u Slavoniji: Predstavljen projekt „Starog zatvora“