Izjavu ”Ja sam ovisan/a o slatkom” nitko ne doživljava previše ozbiljno. Pored svih ostalih ovisnosti, ona o slatkišima se čini u potpunosti bezazleno. Međutim, preveliki unos šećera može ozbiljno naštetiti zdravlju i dovesti do razvoja brojnih bolesti. Reći ”ne” slatkišima ponekad može predstavljati pravi izazov. Međutim, ”la dolce vita” se ne postiže prekomjernim količinama slatkog već umjerenošću.

Vjerojatno ni najvećim ljubiteljima slatkog nije do kraja jasno zašto imaju toliku glad za šećerom. Pravi odgovor krije se u našoj biologiji. Zanimljivo istraživanje provedeno na štakorima pokazalo je da oni između zaslađene vode i kokaina u svakoj prilici odabiru – zaslađenu vodu!

Kad se radi o šećeru nije bitno čak ni to je li prirodan poput fruktoze ili u potpunosti umjetno proizveden. Čak i kad su znanstvenici povećali dozu ponuđenog kokaina, štakori su i dalje davali prednost šećeru.

Iz toga možemo samo zaključiti to da smo preosjetljivi na šećer. Kad su receptori za slatko u našem mozgu stimulirani hranom koja obiluje šećerom – taj osjećaj najčešće prevlada našu mogućnost samokontrole.

Iz ove perspektive se čini da smo u potpunosti bespomoćni kad se radi o prevladavanju želje za slatkim. Međutim pravom strategijom možete s lakoćom nadići čak i taj prirodni nagon za uzimanjem slatkog.

1. Tijekom cijelog dana unosite dovoljno hrane s niskim udjelom šećera

Kad ne pojedemo dovoljno hrane s niskim udjelom šećera tijekom dana, naše tijelo po svojoj prirodi vapi za kalorijama. Tada je najčešći odabir – zaslađena hrana. Sigurno ste svi više puta osjetili neodoljivi poriv za uzimanjem slatkog u poslijepodnevnim satima. Poslije napornog dana na poslu najlakše je okrenuti se raznim grickalicama i slatkišima.

Kako biste to izbjegli trebate pripaziti na nekoliko stvari. Nipošto nemojte preskočiti doručak. Pošteno se najedite za vrijeme ručka. U obrocima kombinirajte različite namirnice; dovoljno voća i povrća, cjelovite žitarice te neko lagano meso ili ribu. Pravilna i raznolika prehrana uvelike će smanjiti vašu potrebu za unosom slatkog. Preduhitrite želju za slatkim zdravim smoothie-jem od povrća.

2. Hidrirajte se

Želja za slatkim može porasti ako ste u dehidriranom stanju. Kad osjetite potrebu za slatkim prvo popijte par čaša vode. Dobra navika za vaše zdravlje je i da počnete dan čašom vode i smoothie-jem za doručak. Tako ćete hidrirati svoj organizam, opskrbiti ga lako probavljivim nutrijentima i priskrbiti dovoljno energije za početak dana.

3. Jedite voće i počnite koristiti steviu i agavin sirup

Kad poželite pojesti nešto slatko, pojedite voćku ili koristite steviu. Stevia je biljka čiji su listovi prepuni glikozida koji su čak do 300 puta slađi od samog šećera. Stevija se preporučuje i dijabetičarima, a njome možete zasladiti čaj, smoothie ili desert. Obećajte sami sebi da ćete jesti samo voće i koristiti steviu tijekom 2 tjedna kad god pomislite na slatko.

4. Jedite zakiseljenu i fermentiranu hranu

Ovaj trik se bazira na principu ˝klin se klinom izbija.˝ Kad god pomislite na slatko pojedite nešto kiselo ili fermentirano – primjerice kiselo zelje ili krastavac. Takva hrana je puna probiotika i nutrijenata te lako može presjeći potrebu za slatkim.

5. Svakodnevno uzimanje probiotika

Kad se ravnoteža naše crijevne flore izbaci iz ravnoteže – to može uzrokovati želju za slatkim. Probiotici to mogu spriječiti te dovesti našu crijevnu floru natrag u red. Potrebno je dnevno unijeti oko 15 milijardi aktivnih bakterija. Time će dobre bakterije s lakoćom nadvladati one loše, a potreba za slatkim biti će uvelike oslabljena.

6. Glutamin

Glutamin je aminokiselina, dodatak prehrani, koji će „prevariti“ vaš mozak kako su potrebe za glukozom zadovoljene. Uzima se dva puta dnevno po 500 mg.

Zapamtite, naše tijelo je po prirodi preosjetljivo na šećer. Tu činjenicu ne možemo niti trebamo pobijediti. Moramo naučiti živjeti s tom spoznajom. Korištenjem ovih strategija u svakodnevnom životu lakše ćete prebroditi šećernu krizu te tako ušutkati zvijer u vama koja vrišti:”ŽELIM SLATKO!!!”

Izvor: Naturala 
Foto: Ilustracija 

 

Komentari
Prethodni članakPri kraju radovi u Relkovićevoj, Nova Gradiška dobiva novih 20 parkirališnih mjesta
Sljedeći članak”Velika zvjerka” okupila velik broj gledatelja