Prvo međunarodno natjecanje Dabar održano je u Hrvatskoj u tjednu od 7. do 11. studenog 2016. i okupilo je 5927 sudionika.

Dabar (Bebras) međunarodna je inicijativa kojom se promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Sudjelovanjem u njoj želi se učenicima pokazati da računalo nije samo igračka za društvene mreže ili gledanje filmova nego izvor zanimljivih logičkih zadataka koji učenje i razvoj računalnog razmišljanja čine zanimljivijim i dinamičnijim.

Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Natjecanje je započelo 2004. u Litvi sa 779 učenika, a 2015. uključivalo je 55 zemalja te više od 1.000.000 sudionika.

Hrvatsko natjecanje organizirano je u pet kategorija: MikroDabar (1. i 2. razred OŠ), MiliDabar (3. i 4. r), KiloDabar (5. i 6. r), MegaDabar (7. i 8. r) i GigaDabar (učenici SŠ).
Natjecanje se odvijalo u CARNetovom sustavu Loomen. Učenici su rješavali 15 zadataka u 45 minuta, a zadaci su bili s ponuđenim odgovorima, uparivanjem, povezivanjem na slici te upisivanjem odgovora.

Iz Osnovne  škole Ljudevita Gaja Nova Gradiška na natjecanju je sudjelovalo troje učenika iz 8.d razreda ( Ella Blažević, Helena Miler, Fran Kukić ). Sve ih treba pohvaliti jer zaista nije bilo lako riješiti sve zagonetke i mozgalice koje su zadane, a Fran Kukić zaslužio je i diplomu sa zlatnim dabrom za uspjeh u svojoj kategoriji.
Dodatne informacije potražite na portalu ucitelji.hr.

 

Komentari