U organizaciji župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije sinoć je u prekrasnom zdanju crkve svete Terezije Avilske održana Smotra zborova a cappela, šesti po redu „Teresianum”. Tradicionalno je to događanje koje okuplja pjevačke zborove i vokalne sastave s područja grada Nova Gradiška i šireg novogradiškog kraja, a ovoga su im puta u goste stigli članovi Mješovitog zbora gradišćanskih Hrvata „Otvorena srca“ iz Beča.

Kako je istaknuo župnik vlč. Branko Gelemanović, njihov je to doprinos obilježavanju blagdana svete Terezije Avilske:

– Dragi izvođači, posjetitelji, dobrodošli na šesti Teresianum. Posebno pozdravljam sve vas, prijatelje dobre pjesme koji ste odlučili popratiti ovaj događaj u ovom prekrasnom zdanju crkve svete Terezije Avilske na ovome događaju koji će, vjerujem, naša srca ispuniti pjesmom s kojom ćemo moliti Gospodina koji nas sve skupa nadahnjuje.

Tko pjeva dvostruko moli, i  to je bogatstvo i vaša molitva koju ćete večeras izmoliti svojim glasom. Vjerujem da će vaša pjesma razgaliti našu dušu i neka ona večeras bude vaš glavni govor svima nama – rekao je Gelemanović.

„Ora et labora”, moli i radi, na neki je način geslo ovoga susreta kojim se želi pokazati kako nam je Bog blizu, upravo kroz molitvu pjesmom. Teresianum je prije šest godina inicirao tadašnji župnik vlč. Perica Matanović, a uspješno ga nastavio sadašnji župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije vlč. Branko Gelemanović.

Posjetitelji su sinoć mogli uživati u sjajnom odabiru vrhunskih duhovnih skladbi koje su im dočarali članovi Župnog mješovitog zbora župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije Nova Gradiška, Vokalni ansambl „Lira“ Staro Petrovo Selo, Hrvatsko pjevačko društvo „Tomislav“ Cernik, Župni zbor mladih „Nebeski znak“, Hrvatsko pjevačko društvo „Graničar“ Nova Gradiška, Vokalna skupina „Aurora“ iz Nove Gradiške, Mješivoti zbor župe Marije Kraljice i svetog Jurja Davor i Mješoviti zbor gradišćanskih Hrvata „Otvorena srca“ iz Beča.

Sv. Terezija Avilska, prva je žena naučiteljica, mističarka, reformatorica karmelićanki, zaštitnica je bolesnika, izrađivača čipki, Španjolske, grada Požege.

Ono za čime današnji čovjek čezne je biti prvi i biti veliki. Problem je što mnogi izabiru krive putove u tom svom nastojanju da to i ostvare. Mnogima je neshvatljivo i velika tajna da biti malen i ponizan nekoga može učiniti velikim i prvim među drugima. To je taj apsurd ili ludost, ali to je put Evanđelja. Svetica koju slavimo izabrala je taj put Evanđelja i proglasili su je i nazivaju je velikom a postala je i prva žena naučiteljica crkve. a.Svetom je proglašena 1622. g., a papa Pavao VI. proglasio ju je naučiteljicom Crkve 1970. godine.

Bilo je ovo sjajno glazbeno događanje i poticaj za nastaviti i dalje, stoga sve čestitke organizatorima i izvođačima.

 

 

 

Komentari