Zaštitili smo slavonski kulen po svim kriterijima, ali ne može dobiti titulu izvornog jer nemamo izvornu pasminu.
NOVA GRADIŠKA – Nakon ulaska u EU Novogradiščanin Mario Tworek svoj domaći slavonski kulen za tržište proizvodi u skladu s izmijenjenom zakonskom regulativom i pravilnikom o proizvodnji hrane životinjskog podrijetla, piše Večernji list.
Na svom OPG-u Tworek mora imati 17 odvojenih prostorija. Nije bilo lako ispuniti zahtjeve, ali sam zadovoljan, kaže Tworek

Dugotrajna priprema

Morao je uložiti puno truda i sredstava da bi ispoštovao stroge propise kojima je, među ostalim, predviđeno da na svom OPG-u mora imati i 17 propisno odvojenih prostorija. Uspio je jer se počeo davno pripremati, znajući da u roku od 12 mjeseci od dana pristupanja svi proizvođači na nacionalnoj razini moraju registrirati i zaštititi svoje poljoprivredne i prehrambene proizvode oznakama zemljopisnog podrijetla.

– Nije bilo lako ispuniti sve zahtjeve, ali ipak sam zadovoljan jer je došlo do pozitivnog pomaka u proizvodnji koja je sada puno jednostavnija i izvodi se u higijenski kvalitetnijim uvjetima. Uz pomoć strojeva mogu proizvoditi veće količine u istom vremenskom periodu – kaže Tworek.

Ne može dobiti titulu izvornog jer nemamo izvornu pasminu

Proizvodnju suhomesnatih proizvoda Tworek je, prije 17 godina, pretvorio u obiteljski posao, iako je za njega to još uvijek hobi. Postupku osuvremenjivanja proizvodnje pridonijela je i potpora iz mjere 6 Ministarstva poljoprivrede iz 2009. Osim kulena Tworek proizvodi i druge slavonske specijalitete poput kulenove seke, kobasice, slanine, čvaraka… U posljednjih nekoliko godina, sa svojom udrugom Slavonski domaći kulen-kulin, vodi bitku s EU koja osporava njihovo stajalište da izvorni slavonski kulen mora biti proizveden od svinje koja je uzgojena u Slavoniji.

– Zaštitili smo slavonski kulen po svim kriterijima, ali ne može dobiti titulu izvornog jer nemamo izvornu pasminu. Međutim, svi elementi u proizvodnji vezani su uz Slavoniju pa vjerujem da ćemo ipak dobiti zeleno svjetlo iz Bruxellesa i na osnovi toga ekonomski podignuti svoj kraj – ističe Tworek.

Komentari
Prethodni članakBranimir Glavaš: “Tijelo možete zatvoriti, ali dušu ne!”
Sljedeći članakHrvatska tužba odbačena, u cijelosti odbačena i protutužba Srbije