Kao što je i najavio u pripremi Javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za energetsku obnovu obiteljskih kuća, načelnik Zlatko Aga predložio je Općinskom vijeću Općine Rešetari donošenje Programa povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća za područje Općine Rešetari.

Riječ je o novom programu, a njegov cilj je omogućiti da Općina građanima sufinancira dio njihovog udjela u energetskoj obnovi obiteljskih kuća.

Prema dovršenom Programu pravo na sufinanciranje prema Javnom pozivu imali bi vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća, koji ulažu sredstava u njenu energetsku obnovu.

Ako prijavitelj na Javni poziv Fonda ostvari državnu potporu, tada bi ostvario od Općine pravo na povrat ili sufinanciranje u visini od 5% vlastitog učešća. Drugim riječima, vlasnik ili suvlasnik od države može ostvariti 60% potpore, a 40% sredstava mora osigurati sam. U tom slučaju bi od Općine dobili još 5% potpore pa bi njegovo konačno vlastito učešće bilo 35%. Pritom se podrazumijeva da prijavitelj Općini mora dostaviti sve dokaze iz kojih je razvidno da su za obnovu dobili državna sredstva i za koje radove, kao i dokaze o specifikaciji izvedenih radova.

Općina će objaviti ovih dana Javni poziv kojim će biti propisani minimalni uvjeti koje će prijavitelj morati ispuniti (dostaviti propisanu dokumentaciju i ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost).

Opravdani troškovi projekta jesu povećanje energetske učinkovitosti

  • izradom toplinske izolacije vanjske ovojnice – vanjski zid, ravni krov, izolacija stropa prema negrijanom tavanu, kosi krov, pod;
  • zamjenom vanjske stolarije
  •  ugradnjom sunčanih toplinskih sustava
  • ugradnjom kotlova na sječku/pelete
  •  ugradnjom dizalica topline
  • ugradnjom fotonaponskih sustava do maksimalno opravdanog iznosa troška sukladno tablici:

Općina Rešetari će korisnicima dodjeljivati sredstva za opravdane troškove projekta u maksimalnom iznosu do 10.000,00 kn po korisniku, ukoliko isti ugrađuje više mjera za povećanje energetske učinkovitosti postojeće obiteljske kuće.

Za ugradnju sunčanih toplinskih sustava, ugradnju kotlova na sječku/pelete, ugradnju dizalica topline i ugradnju fotonaponskih sustava sufinanciranje Općine Rešetari prema propisanom postotku je moguće samo ako je u kombinaciji sa barem jednom mjerom na vanjskoj ovojnici (fasada, stolarija, izolacija krova, tavana, poda).

Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakNG PLUS za nezaposlene: Kuhari završavaju sa edukacijama i praksom, bliži se ispit…
Sljedeći članakZa 55 šteka cigareta kažnjen novčanom kaznom od 72 tisuće kuna