Polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima te svečanom sjednicom Općinskog vijeća žitelji Općine Cernik jučer su obilježili najznačajniji dan u životu svake općine, Dan općine. Svečana je sjednica Općinskog vijeća koju je otvorio predsjednik Hrvoje Žakić bila je prigoda za osvrt na sve učinjeno u proteklom programskom razdoblju te iznošenje plana i programa rada za godinu pred nama.

-“Okupili smo se da obilježimo 31. godinu osnutka Općine Cernik i sad stvarno uvidimo ono što je Vlada napravila, da te općine opstaju kao jedinice lokalne uprave i samouprave jer sami raspolažemo sa svojim proračunom, ali i sa svim fondovima kako EU tako i Vlade RH da bi to iskoristili i da bi jednako razvijali sva mjesta u općini Cernik. Zadovoljni smo prošlom godinom i kada je riječ o iskoristivosti EU fondova i punjenja proračuna, ali i novom fiskalnom politikom Vlade RH preko jedinica lokalne uprave i samouprave. Imamo brojne projekte u najavi, ali od najvećih projekata je naša industrijska zona gdje smo sada ušli s poljoprivredno-poduzetničkim inkubatorom. Tu su još ulaganja u komunalnu i prometnu infrastrukturu.” – naveo je Hrvoje Žakić

Svečanosti su bili nazočni brojni gosti i uzvanici, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, u ime Brodsko posavske županije Leo Mario Pavić, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, načelnici općina sa šireg novogradiškog područja, načelnica prijateljske Općine Čavle Ivana Cvitan Polić te predstavnici šire društvene zajednice.

– Cernik već s ponosom stoji 760 godina; općina 31 godinu, od 1993. godine kada smo ustrojem dobili općinu i mogućnost samostalnog odlučivanja te kreiranja politike samog mjesta i općine. U smjeru ravnomjernog razvoja svih mjesta naše općine projektima financiranim iz fondova Europske unije borimo se za revitalizaciju gospodarskih, poljoprivrednih i turističkih potencijala, izgradnju komunalne infrastrukture, poboljšanje socioekonomskih uvjeta s ciljem pružanja mogućnosti ostanka mladih obitelji u našoj općini. Općina Cernik je postala interesantna za mlade obitelj jer se sve više traže nekretnine i s tom činjenicom smo sretni jer smo u zadnjih deset godina izgubili 600 stanovnika. Općina Cernik ne stoji na mjestu, nego svakim danom napreduje i nudi bolje uvjete za život. Želimo biti bolji, želimo našim mještanima pružiti još bolji život – istaknuo je načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić.

Realizirani i projekti u tijeku

Nabrojio je načelnik Žakić i projekte koji su od zadnje sjednice završeni ili su u tijeku:

Obnova zgrade Društvenog doma u Giletincima, izgradnja Frankopanske ulice faza 1, putem Programa održivog razvoja lokalne zajednice, izgradnja kanalizacijskog kolektora u Ulici Ferdinanda Kulmera, Poljoprivredno poduzetnički inkubator u Industrijskoj zovni Cernik, vrijednosti 1.435.588,40 eura. Tu je i saniranje divljih odlagališta na području općine, završeni radovi na Državnoj cesti kod Baćin Dola – kružni tok, a u realizaciji općine poljski put širine 12 metara prema općini Rešetari i mjestu Bukovica.

Projekti koji su u tijeku u ovoj godini:

Vinogradska ulica – novo naselje u Cerniku, izgradnja prometnice, vodovoda, kanalizacije i plina; odvojak Ulice svetog Roka „Linarta“, teniski teren u Cerniku u sklopu budućeg rekreacijskog centra na terenu HNK „Mladost“ Cerniku. U suradnji sa ŽUC-om rekonstrukcija dijela ceste u Ulici svetog Roka. Tu je i obnova škole u Opatovcu.

Prvog lipnja započinjemo sa programom „Zaželi“, prevencija institucionalizacije u kojem ćemo zaposliti 30 teže zapošljivih žena koje će se brinuti o 210 korisnika na cijelom području općine. Tu je i nogostup u Ulici svetog Roka, most u Đurićevoj ulici i njegova obnova kao turistička atrakcija.

Ove godine se planira u suradnji s tvrtkom „Vodovod Zapadne Slavonije“ izgraditi vodovod u Opatovcu i Cerničkoj Šagovini, a projektira se i vodovod za Podvrško. U projekciji su još i Ulice Ferdinanda Kulmera i dr. Franje Tuđmana, projekt oko jezera Bačica, nogostup u Potočnoj ulici, biciklistička staza Cernik – Šumetlica i brojni drugi.

Uredit će se i prilaz i staza na mjesnom groblju u Podvrškom, vizualni identitet projekta „Strmac – napusti cestu idi stazama“; projekt optimalnog tehničkog rješenja priključenja Industrijske zone Cernik na niskonaponsku distribuciju elektroenergetsku mrežu te izgradnju nove trafostanice. S gradom Nova Gradiška planiramo zajedničku izgradnju mosta preko potoka Šumetlica – Prkos, izgradili smo jedan veliki bijeli križ koji se nalazi na brdu Dupanovac, a simbolizirat će sva stradanja hrvatskog naroda. Završili smo izmjenu prostornog plana s kojim idemo na natječaj za izgradnju solarne elektrane na 16 ha te drugih strukturnih objekata na našoj općini.

Raspisali smo i natječaj za naše mlade koji žele ostati u našoj općini, sagraditi kuću ili kupiti stan. Vijeće je donijelo Odluku o sufinanciranju sa 2654 eura. Također, stimuliramo s novčanim sredstvima i mlade obitelji. Nismo zaboravili ni naše cerničku osnovnu školu te brojne udruge kojima nastojimo maksimalno pomoći u radu – istaknuo je, između ostalog, načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić.

Na svemu učinjenom čestitali su im i brojni gosti i uzvanici te čelništvu i žiteljima općine Cernik zaželjeli još puno uspješnih projekata.

Dodijeljene Zahvalnice Općine Cernik

Za svoj doprinos radu, boljitku i ukupnom životu općine na sjednici su zahvalnice primili, Josip Bukvić, Vitomir Đurić, Vlado Došlić, Višnja Brčić, Luka Zec, Mladen Trupinić.

Za postignute rezultate na brojnim natjecanjima, Općina Cernik darovala je laptop učenici osmog razreda Osnovne škole „Matija Gubec“ Cernik Ivoni Knežević.

U glazbenom dijelu programa svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Cernik sudjelovali su članovi HPD „Tomislav“, a program obilježavanja Dana općine Cernik nastavlja se u petak, 31. svibnja u Opatovcu velikom Smotrom folklora.

Komentari
Prethodni članakDječji vrtić Nova Gradiška proslavio 50 godina rada i postojanja
Sljedeći članakNova Gradiška: Zbog prekršaja kažnjen s preko 2.200 eura uz zabranu upravljanja motornim vozilima