Dana 9. ožujka 2018. godine stupio je na snagu novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu temeljem kojeg dio poslova u postupku raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske preuzimaju jedinice lokalne samouprave, gradovi i općine.

Poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države Općina Rešetari može raspolagati isključivo temeljem Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske što je temeljni akt raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem i kojeg je Općinsko vijeće Općine Rešetari doradilo i donijelo na redovnoj sjednici 07. rujna 2020. godine, a na koji je Ministarstvo poljoprivrede izdalo suglasnost 09. prosinca 2020. godine te ga uručilo 20. siječnja 2021. godine, temeljem članka 29. Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Programom je obuhvaćena ukupna površina poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske od 872,9081 ha. Za dio površina koje nisu sastavni dio Programa nazočne su znatne teškoće zbog neusklađenosti katastra i gruntovnice te će biti sastavni dio budućih izmjena i dopuna Programa. Maksimalna površina za zakup iznosi 55,00 ha.

Budući da je velika površina zemljišta unutar područja posebnih uvjeta korištenja – područje ekološke mreže, Program je upućen na provedbu postupka prethodne ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu. Slijedom, obavit će se identifikacija poljoprivrednog zemljišta prije objave javnog natječaja za zakup.

Sukladno Zakonu i Programu Općina Rešetari ima ovlast nad postupcima koji se odnose na provođenje natječaja isključivo za zakup poljoprivrednog zemljišta na 50 godina putem javnog natječaja i potpisivanja ugovora o privremenom korištenju u trajanju od 2 godine dosadašnjim korisnicima.

Komentari
Prethodni članakRaste broj tvrtki koje traže državne potpore
Sljedeći članakNovogradiščani obilježili Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice