Svake se godine treću subotu u siječnju obilježava Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Cilj ove javnozdravstvene akcije je povećati svijest žena o važnosti i oblicima prevencije ove zloćudne bolesti.

Ovaj su dan, četrnaestu godinu zaredom, tijekom prijepodneva obilježili i članovi novogradiške Lige za borbu protiv raka dr. Zorislav Slović. U središnjoj Ulici slavonskih graničara dijelili su mimoze našim sugrađankama, a sva prikupljena sredstva bit će namijenjena daljnjem radu lige.

-“Rak vrata maternice je jedan od najučestalijih karcinoma kod žena. To je zloćudna bolest koja nastaje uslijed nekontroliranog rasta prethodno promijenjenih stanica na dijelu ulaza maternice iz rodnice. Rak vrata maternice je u više od 99% slučajeva uzrokovan infekcijom humanim papiloma virusom. Organizirani probir (ginekološki pregled, testiranje) i cijepljenje su glavne preventivne aktivnosti u prevenciji ove maligne bolesti. Redovitim ginekološkim pregledima rak vrata maternice se može spriječiti otkrivanjem premalignih lezija, a time i omogućiti uspješno pravovremeno liječenje. Dobro organiziran probir smanjuje smrtnost od ove bolesti za 80%  i upravo ovakvim edukacijama, provjerama i redovnim ginekološkim pregledima u zadnjih 10 godina  statistički podaci pokazali su da se za 20 posto smanjio učestalost ovog karcinoma. Ovakve edukacije, prevencije i humanitarne akcije koje upozoravaju na to dali su rezultate i to nam je drago.” – ističe Tereza Grgić, predsjednica novogradiške podružnice Hrvatske lige za borbu protiv raka „Dr Zorislav Slović”.

Komentari