Općina Nova Kapela pokazala je veliko srce na danas održanoj akciji upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica za malenog Marka Vrakića, ali i druge u potrebi, odazvalo se više od 300 osoba.

Novokapelčani, ali i ljudi velika srca iz okolnih mjesta okupili su se danas u Hrvatskom domu u Novoj Kapeli sa samo jednim ciljem – pomoći Marku Vrakiću kojemu prema riječima njegovog oca Josipa, ne radi koštana srž, stoga mu je potrebna transplantacija.

Akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica održala se na inicijativu Općine Nova Kapela koja je zajedno sa Zakladom Ana Rukavina danas provela spomenutu akciju. 

Ovakve akcije imaju veliki značaj za cijelu Hrvatsku, ali i svijet 

– Upisom u registar postajete potencijalan darivatelj što znači da povećavate šanse svim oboljelima bilo u Novoj Kapeli ili Zagrebu, ili bilo gdje u svijetu. Naši darivatelji daju koštanu srž oboljelima diljem svijeta, ne samo u Hrvatskoj, ali isto tako daruju i nama – istaknula je Marija Stapar Zrile iz Zaklada “Ana Rukavina” i dodala:

– Ne traje mnogo, a nekomu život znači. Dvije minute izdvojite da popunite pristupnicu, zdravstveni upitnik i malu epruvetu napunimo s krvi koja zapravo nekome može spasiti život. Znači, pravi se tipizacija tkiva, nakon toga, ukoliko je netko u svijetu adekvatan donor, nakon toga se on poziva i tada se može odlučiti hoće li će dati matične stanice periferne krvi ili će dati koštanu srž – zaključila je

Takvih je u Hrvatskom registru više od 63 000. Na početku rada Zaklade registar je imao nešto više od 150 članova, što je bilo premalo da bi oboljela osoba mogla naći podudarnog darivatelja. 

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je – “lijek je u nama”, a njome Zaklada želi podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote.

Ako danas niste bili u prilici, OVDJE pročitajte kako možete pomoći. 

 

Komentari
Prethodni članakPredstavnici Hrvatskog doma Beč na radnom sastanku u IPNG
Sljedeći članakKino Nova Gradiška: BIRDS OF PREY I EMANCIPACIJA FAMOZNE HARLEY QUINN