Prije nekoliko tjedana redakciji Radija Nova Gradiška javio se Petar Serdar, inače predsjednik Mjesnog odbora Medari, pozvavši nas u Općinu Dragalić kako bi nam pokazao i dokazao da se načelnik Zvonimir Karlik ne drži one osnovne, brige za sve mještane i sva naselja s područja svoje Općine – jednako.

Sve je nekako počelo s onim obilnim kišama gdje je stradao zapadnio dio Brodsko-posavske županije, a kada je u više navrata dio Medara bio poplavljen  Nije to prvi slučaj, kažu nam stanovnici ovog dijela općine Dragalić.

Zbog neuređenih, odnosno nepročišćenih odvodnih kanala dolazi do izlijevanja vode na cestu, a čega smo svjedoci i ovog četvrtka, 17. srpnja. Naime, ista se situacija dogodila i danas. Voda je ušla i u kuće i stvorila velike probleme i štete mještanima.

No, to je jedan od niza problema na području Općine Dragalić. Ono na što nas je Petar Serdar posebno upozorio i skrenuo pozornost jest neulaganje u uređenje svih naselja.

Neravnomjerno raspoređivanje proračunskih sredstava je najveći problem općine Dragalić. Prolazivši automobilom kroz sva naselja Općine primjetili bi da se posebno ističe najveće naselje – Dragalić. Izuzetno lijepo uređeno središte, i ne samo središte, nego i  pristupne ceste i kuće. No, zato ostala naselja izgledaju kao da se nisu maknuli od 1991. godine s prve crte nišana!

Čija je to krivica? Općinskih vijećnika ili namjerna greška, možda načelnika?!

Najprije pogledajte fotografije iz naselja Dragalić, zajedno s cestom koja vodi u ništa (uložen milijunski iznos u asfaltiranje) i župnim stanom koji pripada Župi sv. Duha Gornji Bogićevci gdje župnik i živi, a stan u Dragaliću zjapi prazan:

 

Iz priloženih fotografija možete vidjeti o čemu govori predsjednik MO Medari (na naslovnoj fotografiji) ogorčen na trenutnu situaciju u Općini Dragali

„Medari, Donji Bogićevci, Mašić i Poljane su naselja u koja nije uloženo ništa od kada je Zvonimir Karlik postao načelnik. Prije 3 ili 4 godine bio sam kod njega, naručio sam se 5-6 dana unaprijed i pitao sam ga kao predsjednik MO što misli učiniti u Medarima i kad misli bilo kakav novi objekt napraviti ili obnoviti stari. Pitao me je s kojom namjerom dolazim u ured? Rekao sam mu kako može u svoje selo uložiti više od 5 milijuna kuna; napravio je novi dom i cestu koja ide uz prugu i koja ne vodi nigdje, a on je na to rekao da se gubim van“, priča nam Petar Serdar.

Razlike su i u zaposlenosti mještana u pojedinim naseljima. Primjerice, kaže Serdar, u Medarima ima više od 200 stanovnika gdje je samo 6 njih zaposleno, a u naselju Dragalić većina njih (otprilike 200) je zaposlena.

„Svi smo mi bespomoćni, oni su na vlasti i ne žele uložiti u ništa. Možemo mi predlagati što hoćemo, kad on na sjednici Općinskog vijeća naše prijedloge ne želi ni spominjati. Pokušao sam doći i do vijećnika, ali oni jednostavno kažu da ne žele imati s tim posla“, napominje Serdar.

Serdar ističe da je Karlik u sukobu interesa s obzirom da posjeduje trgovački obrt na području Dragalića.

 

Kontaktirali smo osobno načelnika i zatražili uvid u raspodjelu proračunskih sredstava, te ga upitali za odnos sa Serdarom, njegove optužbe i sukob u uredu načelnika. Karlik nam je odgovorio kako su to obične klevete i kako ne želi o tome uopće ništa reći.

„Pitajte nekoga iz Općine Dragalić kakvo mišljenje ima o Petru Serdaru, pa ćete znati o čemu se radi. Ne želim uopće govoriti o tome, a ako je to način da se o Dragaliću govori i piše na portalu, onda stvarno nemam komentara“, rekao je Karlik.

S obzirom da prema Zakonu tijela javne vlasti moraju na svojim internetskim stranicama objaviti podatke o izvoru financiranja, proračunu i izvršenju proračuna, uputili smo se tamo kako bi pronašli bilo kakve podatke o ulaganjima u pojedina naselja. Došli smo do saznanja kako se pod sklopljenim ugovorima Općine Dragalić u 2014. godini nalazi samo sufinanciranje izgradnje parkirališta za potrebe školsko-sportske dvorane kod Osnovne škole „Dragalić“ (faza 1), te ugovor s HEP-om o plaćanju el. energije za Društveni dom u Medarima. Kada govorimo o ugovorima u 2013. godini spominje se većim dijelom naselje Dragalić, a u jednom dijeli Poljane i Donji Bogićevci (gradnja spojnog voda i distributivne vodovodne mreže – Faza 1).

 

Godišnje izvješće o izvršenju proračuna za 2013. godinu možete pogledati OVDJE,  pa sami prosudite na što se troše proračunska sredstva.

Prema planu Javne nabave za 2014. godinu koji možete preuzeti OVDJE, vidi se kako se planiraju ulaganja i u ostala naselja na području Općine Dragalić, vrijeme će pokazati hoće li se to i dogoditi.

 

 

Za sada se po fotografijama može zaključiti da se od Domovinskog rata na ovamo, ipak nije puno toga (da ne kažemo ništa) ulagalo u spomenuta naselja. Vidjet ćemo hoće li ova priča potaknuti nekoga na dodatna ulaganja, iako znamo da je recesija zahvatila ne samo ovo područje, nego i cijelu Hrvatsku.

Podsjećamo, jedna od najvažnijih uloga Načelnika jedne općine, a o čemu se dosta govori u izbornim kampanjama (otom-potom koliko se to provodi) jest ravnomjerni razvoj svih naselja općine. Radi li se tako u Općini Dragalić? Zaključite sami! 

“Sram me je što živim u ovakvoj Općini”, rekao je za kraj razgovora Petar Serdar.

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakRedovna Izborna skupština gradske organizacije Mladeži HDZ-a (photo)
Sljedeći članakIdemo na more!