Krajem veljače objavljena je vijest kako je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta osiguralo zakonski okvir i sredstva za udvostručenje iznosa stipendija za one koji upišu deficitarna obrtnička zanimanja.

To bi, novčano prevedeno značilo kako će roditelji čija maloljetna djeca ove godine upišu deficitarno obrtničko zanimanje, godišnje dobivati 18 tisuća kuna na ime njihove stipendije, odnosno ukupno 54 tisuće kuna tijekom tri godine njihova školovanja. Onima koji, pak, djecu uzmu na naukovanje iznos potpora povećat će se s dosadašnji maksimalnih 150 tisuća kuna na maksimalnih čak pola milijuna kuna, piše SBPlus

 – Poduzeli smo sve da novca za te stipendije ne nedostaje, međutim, pitamo se hoćemo li ga imati za koga osiguravati? Dosad smo za stipendije i obrazovanje osigurali 300 milijuna kuna, ali na svima nama je da senzibiliziramo roditelje da djecu upisuju u obrtnička zanimanja te da ona prihvate kako sa svojih deset prsta mogu više od tipkanja po mobitelu. Ta odgovornost je na nama odraslima – rečeno je na predstavljanju ovoga projekta.

Iako su u zapadnom svijetu obrtnička zanimanja i pravi kvalitetni obrtnici izuzetno cijenjeni, kod nas, nažalost, još uvijek vlada stigmatizacija takvih zanimanja pa škole koje obrazuju taj kadar vrlo često postaju ‘nužno zlo za one koji se nisu uspjeli upisati u neka druga željena zanimanja’, kako često govore i sami učenici.

Postavlja se pitanje, hoće li novčana pomoć motivirati učenike? 

 Tabela upisnih kvota i upisanih učenika za trogodišnja zanimanja u odgojno obrazovnoj 2018./2019. godini na području Brodsko-posavske županije

Foto: ArhivaRNG

Komentari