-Danas smo ovdje u Okučanima kako bi odali počast svim poginulim braniteljima i civilnim žrtvama bez kojih Hrvatska ne bi bila slobodna država, a sadašnje generacije koje vode državu trebaju osigurati boljitak. Kad god se nađem tamo gdje su pali naši borci, uvijek mi je teško. Pun sam emocija kada vidim invalide, branitelje, djecu… Nije lako, ali smo opet ponosni na njih  – poručio je danas premijer Tihomir Orešković u Okučanima na obilježavanju 21. obljetnice vojno redarstvene operacije „Bljesak“.

Osvrnuvši se na prvih sto dana Vlade, Orešković je  poručio kako će ocjenu o njezinu radu dati oni i građani Hrvatske. Riječ je, rekao je, o kratkom roku, iako se moglo još dosta toga dodati i popraviti, počevši od njega. Vlada je, dodao je, donijela realan proračun i reformski paket.

– Ne možete imati promjene ako nemate reformski paket. Sada neki pišu da su neke reforme preambiciozne. Tu smo da preokrenemo i popravimo situaciju – rekao je Orešković i dodao kako je proteklog petka potpisan projekt od 200 milijuna eura, a naziru se i nove investicije. Istaknuo je kako je dosta radio na stvaranju pozitivnog imidža te se u prethodnih sto dana već sastao s kolegama, Orbanom, Cameronom Angelom Merkel, princom Charlesom, Erdoganom, Svetim ocem. Uvjeren da ćemo se svi u kratkom roku osjećati bolje i da ćemo u Hrvatsku dovesti investicije. Još veći sam optimist nego na početku – zaključio je Orešković.

Uz premijera Oreškovića današnjoj obljetnici vojno redarstvene operacije „Bljesak“ nazočili su i visoki Vladini dužnosnici predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović general Mirko Šundov, ministar branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, saborski zastupnici,  župani Brodsko posavske, Požeško  – slavonske i sisačko moslavačke županije, gradonačelnici, predstavnici javnog i političkog života Hrvatske.

Obljetnici su i ove godine nazočili predstavnici brojnih braniteljskih udruga i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja koji su, po protokolu, i ove godine prvi položili vijenac kod središnjeg križa u Parku hrvatskih vitezova.

Postrojene su i ratne zastave uz nazočnost predstavnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, klapu „Sveti Juraj“ HRM, te prelete Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Svetu misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata u župnoj crkvi u Okučanima predslavio je mons. dr Antun Škvorčević, propovijedao vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, dok su uz oltar bili i vojni ordinarij u miru mons. Juraj Jezerinac i dvadesetak svećenika novogradiškog i požeškog dekanata.

U Okučanima su danas upriličene i tradicionalne Županijske igre udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata na kojima su i ove godine sudjelovale udruge s područja Brodsko posavske županije.

-Drago mi je što smo se i danas okupili. Prilika je ovo za zajedničko druženje i prisjećanje na dane Domovinskog rata. Natjecanje se provodi u nekoliko disciplina, a ekipe su raspoređene od Stare Gradiške, Dragalića do Nove Gradiške – ističe predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Brodsko posavske županije Jozo Bungić.

U Okučane su danas stigli i maratonci, njih 53, u organizaciji Atletskog kluba Nova Gradiška te motoristi iz svih krajeva, sudionici 4. moto defilea „Bljesak“, a pridružili su im se i članovi novogradiškog Oldtimer cluba „Classic 99“.

Visoko Vladino izaslanstvo na čelu s premijerom Tihomirom Oreškovićem obišlo je i Spomen sobu Vojno redarstvene operacije „Bljesak“ te razgledali izložbu Taktičko tehničkog zbora Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Druženje je nastavljeno uz zajednički ručak, a u večernjim je satima organiziran i zabavno glazbeni program.

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakU Novoj Gradiški položeni vijenci povodom 21. obljetnice VRO “Bljesak”
Sljedeći članakPlan objave natječaja u poljoprivredi za 2016. godinu