U Okučanima se danas obilježava 27. obljetnica vojno redarstvene operacije „Bljesak”. Program obilježavanja počinje 1. svibnja u 7.30 sati budnicom koju će ulicama Okučana izvesti Orkestar oružanih snaga RH-a. Središnji program ovogodišnje obljetnice, počinje u 9,00 sati ispred spomenika Kocke vedrine u središtu Okučana, a bit će nastavljen  u 10.30 sati u crkvi sv. Vida gdje će biti služena sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civile poginule u Domovinskom ratu.

Od 12,00 – 14,00 sati su pokazne vojne i policijske vježbe, vojnički ručak za građanstvo pomoćno nogometno igralište NK „Psunj-sokol”

U 18,,00 sati je sveta misa u crkvi sv. Vida, a od 19,00 sati kreće koncert Klape „Sveti Mihovil”, samostalni koncert Sandija Cenova i Tamburaškog sastava „Sinovi ravnice”. Sve će završiti velikim vatrometom.

 

U manje od 32 sata hrvatske snage oslobodile 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija

Podsjetimo, vojno redarstvena operacija Hrvatske vojske i Specijalne policije RH „Bljesak” započela je 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1., 2. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.

U operaciji su prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.
U manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.
Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je ili od posljedica ranjavanja 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota  HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Vojno-redarstvena operacija “Bljesak” prethodila je operaciji “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Komentari
Prethodni članakOdržana interaktivna radionica s ukrajinskim izbjeglicama
Sljedeći članakSpoj Slavonije i Istre: U „Slavonskom dućanu” održana manifestacija „Okusi Istre”