Jedinstven prodajni prostor smješten u središnjoj gradskoj Ulici slavonskih graničara „Slavonski dućan” jučer je bio organizator sjajne manifestacije „Okusi Istre”.

U smjeru kontinuirane podrške, unapređenja rada i promocije seoskih istarskih, ali i slavonskih domaćinstava, „Slavonski dućan” je organizirao ovu autentičnu manifestaciju kako bi našim sugrađanima približio ovaj kraj i njihove proizvode, ali i pokazao čime se sve Slavonci mogu ponositi.

– Istra je danas sinonim vrhunske enogastronomije, a nema boljeg i autentičnijeg doživljaja od onog da se istarska jela degustiraju. Projekt „Okusi Istre u Slavonskom dućanu“ zamišljen je u obliku manifestacije koja ima za cilj obogaćivanje turističke ponude i produženje turističke sezone kroz promociju seoskih domaćinstava koja se bave agroturističkom djelatnošću. Upravo iz tih razloga u goste smo pozvali predstavnike Općine Kanfanar koji su nam se predstavili sa suhomesnatima proizvodima istarskog goveda „boškarin”, tekućim zlatom Istre, ekstradjevičanskim maslinovim uljem, poznatom istarskom tjesteninom „fuži”, domaćim rakijama, ekološkim vinima koja pričaju zanimljive priče, unikatnim umjetničkim djelima s motivima priobalja i ruralne Istre.

Općina Kanfanar mjesto je istarskog vola (boškarina) i fuži, mjesto tradicije i njegovanja lokalnih običaja, baštine, kulture i gastronomije, i upravo zato odlučili smo našim sugrađanima prezentirati dio njihove kulture i gastronomije. Naravno, prigoda je da se oni ovim putem upoznaju i sa svime onime što nudi naša Slavonija i proizvodima koje nudimo u “Slavonskom dućanu”, stoga je korist višestruka. Na tragu toga, proizvode naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koje nudimo u “Slavonskom dućanu” prezentirat ćemo i u Istri, a plan nam je do kraja godine predstaviti svaku županiju u našem gradu i tako probati plasirati naše proizvode, ali i obogatiti turističku ponudu našeg grada – kaže Milan Rosić, upravitelj Zajednice proizvođača novogradiškog kraja i voditelj „Slavonskog dućana”.

– Drago nam je da smo žiteljima Nove Gradiške i šireg novogradiškog kraja imali prigodu prikazati dio naše kulture. Ovaj nam kraj nije nepoznat jer Općina Kanfanar njeguje dugogodišnu suradnju s Općinom Rešetari, a sada se ova suradnja proširila i na grad Novu Gradišku. Ovdje smo s onim najboljim što naš kraj nudi i nadamo se da su to posjetitelji i prepoznali.

Za dobro raspoloženje, uz kapljicu domaće rakije pobrinuo se OPG Olimp, a tu su i ekološka vina Lunika, čije etikete vina nose nazive koji pričaju zanimljive priče o nekadašnjoj željezničkoj pruzi koja je spajala Kanfanar i Rovinj. Svoju su priču o njegovanju starinskih receptura u pripravljanju suhomesnatih proizvoda ispričali i OPG Sebastijan Marić koji su ponudili domaće istarske kobasice, pancetu, istarsku kosnicu, ombolo… a posjetitelji su mogli pronaći i tekuće zlato Istre – ekstradjevičansko maslinovo ulje.

U prikazima pitoresknih istarskih krajolika posjetitelji su mogli uživati kroz nesvakidašnja i unikatna umjetnička djela lokalne umjetnice Olge Vicel koja istarski pejzaž i motive priobalja i ruralne Istre predstavlja slikama izrađenim na šivaćem stroju.

Priču o boškarinu i fužima ispričali su i predstavnici Općine Kanfanar i Turističke zajednice Općine Kanfanar koji su osigurali degustaciju salama od mesa istarskog goveda te prezentirali fuže i drugu tradicionalnu istarsku tjesteninu iz obrta “Klara Marić” iz Kanfanara, koji već preko 30 godina slove kao najpoznatiji proizvođači istarske tjestenine, poznati po kvaliteti tjestenine i izvan granica Hrvatske – ističe načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman.

Da je manifestacija itekako uspjela, dokaz su i brojni posjetitelji koji su ove subote posjetili ovu manifestaciju, vidjeli nešto novo i uživali u brojnim delicijama koje ovaj kraj nudi.

Komentari
Prethodni članakOkučani: Danas obilježavamo 27. obljetnicu vojno redarstvene operacije „Bljesak”
Sljedeći članakFestival čobanca i Slavonske Lole obilježili manifestaciju “Bljesku u čast”