Sinoć je u Gradskoj knjižnici Nova Gradiška održano predstavljanje knjige “Velika ispovijed” autorice Jasminke Frlete-Botica. Veliki broj Novogradiščana odazvao se još jednom događanju povodom Mjeseca hrvatske knjige.

Jasminka Frleta-Botica inženjerka je strojarstva koja živi i radi u Nizozemskoj. Ljubav prema pisanju uvijek je čuvala u sebi:

-Ovo je knjiga o ženama o kojima se nikada nije pisalo, ali koje su dio povijesti, o ženama koje su probijale put novim generacijama a da nisu bile zamijećene, ženama koje to još uvijek čine. Jeste li se ikada pitali što stoji iza ženinih osmijeha, skuhanih ručaka i obiteljskih druženja?

Ravnateljica Gradske knjižnice, Biljana Dakić pozdravila je sve goste:

-hvala vam što ste se odazvali još jednom događaju povodom Mjeseca knjige. Pred vama je je žena koja donosi knjigu prepunu emotivnih priča. Vjerujem kako ćete užvati u knjizi koja će biti dostupna i na našem odjelu.

Tri generacije žena – od četrdeset do devedeset godina – i tri za autoricu geografski važne sredine – Slavonija, Dalmacija i Zagreb – vremenske su i prostorne odrednice Velike ispovijedi, druge knjige Jasminke Frlete-Botice, u kojoj joj sjajno polazi za rukom ispisati začudan presjek najrazličitijih, svih odreda fascinantnih, a iskrenih i stvarnih života. Vremenski i prostorni okviri snažno se isprepliću u slagalicu života, smrti, ideala, očekivanja, razočaranja, nade i borbe žena u pretežno patrijarhalnim, promjenama nesklonim sredinama, kompleksnim obiteljskim vezama i različitim sustavima vrijednosti.
Na pitanja kako se život mijenjao, kako se žene kroz generacije nose s ustaljenim normama, tko ih je promijenio, odakle crpe snagu da se nose s prošlošću, ali i svakodnevnim preprekama što ih život donosi, autorica nudi odgovore skrivene u 26 potresnih, začuđujućih, ali i blagih, duhovitih, pozitivnih priča čija snaga leži upravo u njihovoj autohtonosti, u iskrenom ispovijedanju stvarnih žena: naših prijateljica, sestara, majki i baka.
Na putu u središte sebe i u potrazi za odgovorima, Jasminka Frleta-Botica razgovara s trideset i trima ženama iz različitih gradova i sela u Hrvatskoj u želji da složi osobni mozaik; satkan od života samoga, od uspomena, sjećanja i emocija. Njezine joj sugovornice i suputnice u tome uvelike pomažu – s punim se povjerenjem predaju, otvaraju te prepričavaju svoje živote – nevjerojatne priče žena koje su ujedno bolne i utješne, snažne i meke, tragične i humorom obojene. Premda naoko obične osobe o kojima se nikada nije pisalo, sve su te žene dio hrvatske povijesti, jer su se tiho, a ustrajno borile, jer su nesebično utrle put budućim naraštajima i stoga su u punom smislu riječi junakinje, ne samo knjige Velika ispovijed već i junakinje stvarnih života, borbe za žensku ravnopravnost i mjesto u društvu.

Jasminka Frleta-Botica rođena je u Slavonskom Brodu 1959. godine. Potječe iz patrijarhalne, slavonsko-dalmatinske gastarbajterske obitelji. Odgaja je baka snažne osobnosti. Školuje se u Garčinu, Slavonskom Brodu, Rotterdamu i Zagrebu. Ambicije za samoostvarenjem i dokazivanjem vrijednosti žene u pretežno muškom poslovnom svijetu, što vidi kao svoju misiju, odvode je preko Slovenije u Nizozemsku. Danas živi i radi kao strojarska inženjerka u okolici Rotterdama. Još u djetinjstvu razvija ljubav prema pisanju, ali tijekom studija i velikog dijela poslovnog života zaboravlja je. Kroz autobiografiju Vlak života, koju piše za dar roditeljima povodom 50. godišnjice braka, ponovno je otkriva. Ohrabrena pozitivnim reakcijama, upušta se u projekt Velike ispovijedi. Pisanje joj je sada jedan od hobija koji joj pomažu u ostvarivanju ravnoteže i u raspodjeli životne energije. Osim pisanja voli putovati, upoznavati nova mjesta, ljude i kulture, plesati, čitati i dobro jesti.

Komentari