Jučer je održano 6. natjecanje zaprega ”Konji bili, konji vrani” u organizaciji istoimene novogradiške Konjogojske udruge i pod pokroviteljstvom Grada i Brodsko posavske županije, te uz potporu brojnih sponzora i donatora. Manifestacija je pokazala svu raskoš i ljepotu autohtone pasmine konja lipicanaca, ali i drugih plemenitih pasmina poput Frizijaca i noniusa, te je donijela i dašak tradicijskih vremena bogato urešenim slavonskim zapregama kojima su se gradom provezle posade odjevene u nošnje i uz pjesmu podsjetili kako su to nekada izgledali slavonski svatovi. 

Povorka Slavonskih kola provezla se kroz grad, a zaustavila se u Ulici Karla Dieneša gdje su prisustvovali otvorenju izložbe Igora Hercega pod nazivom “Konji bili, konji vrani.

Ove godine se odazvalo se 6 svatovskih zaprega i 8 jahača koji su vodili povorku kroz grad, a na čijem čelu su bili mladi barjaktari s državnom i zastavom udruge domaćina.

Po povratku iz Grada proglašene su i najljepše zaprege:

Za najljepšu zapregu proglašena je od Tomislava Ivića, drugo mjesto osvojila je zaprega Željka Matijaševića, a teće mjesto zaprega Karla Barte. 

Titulu najuparenije ponijela je zaprega, kojom je upravljao Željko Klikić, a najveselijom je proglašena zaprega Luke Madžarevića.

Okupljene su pozdravili i zahvalili na dolasku i potpori  Dražen Madžarević, predsjednik Udruge “Konji bili, konji vrani”, zamjenik gradonačelnika, Borislav Vidošić u ime Grada, a čestitke organizatoru na održavanju ove manifestacije izrazio je i saborski zastupnik Davor Vlaović.

-“Prekrasan dan, prekrasna grla i zaprege, dobro takmičenje i sve je prošlo dobro. Ono što se prošle godine čulo da je Nova Gradiška bila najbolja i da smo dobili Croatia kup, državno i najjače natjecanje u konjogojskom sportu. To govori koliko je ova manifestacija dobro organizirana i koliko to našim Slavoncima i Novogradiščanima priraslo srcu. To me jako raduje i od prvih dana sam uz ovu manifestaciju i vidim da se to razvija jako dobro, a posebno mi je drago da se uključuje i puno mladih.” – izjavio je Vlaović

Uslijedila je vožnja preciznosti (seljačka kola) u kojoj je prvo mjesto osvojio Tomislav Ivić, drugi je Dražen Madžarević i treći Karlo Barta. 

Nakon vožnje preciznosti uslijedilo je tekličko jahanje, prvo mjesto pripalo je Ivanu Maroševiću, drugo mjesto osvojio je Tomislav Matijašević i treće mjesto Lana Ivić. 

I na ovogodišnjoj 6. po redu manifestaciji “Konji bili, konji vrani” vozile su se utakmice jednoprega i dvoprega, kombinirani kup Republike Hrvatske. U vožnji jednoprega prvo mjesto osvojio je Andrija Obrovac, drugi je Ivan Nikolić, a treće mjesto pripalo je Filipu Nikoliću. U utakmici dvoprega poredak je sljedeći: 1.Josip Zirn,  2. Siniša Kljajić i 3. Dragan Ivušić.

Svakako treba istaknuti kako su pobjednici svake utakmice prošli parkurom u počasnom krugu uz svečani “Radecki marš”. 

Na najljepši način Udruga “Konji bili,  konji vrani” proslavila je i 6. rođendan ove vrijedne manifestacije po kojoj postajemo sve prepoznatljiviji i koju svake godine sa zanimanjem očekujemo, a ponosan na njen razvoj je i organizator, Dražen Madžarević

-“Croatia kup se sastoji od 8 kola i 8 gradova, a mi smo dobili prednost ispred Osijeka, Slavonskog broda i Čepina, dakle dobri smo organizatori i publika to uvijek prihvati. Sve je prošlo super i svi su zadovoljni, a i natjecatelji su pohvalili kako je ovo pripremljeno.” – rekao je Madžarević

Organizatori su, uz mnoštvo volontera, pripremili za svoje goste i posjetitelje, baš kao što se uvijek u Slavoniji i radi, obilje ića i pića, a za odličnu atmosferu na kraju dana, pobrinuli su se TS “SATIR” i KEKO.

Organizatori i domaćini manifestacije “Konji bili, konji vrani” su potvrda da, sve dok je ovakvih ljudi, istinskih zaljubljenika u vrijednosti koje su u temeljima nacionalnog identiteta i naše Slavonije, našeg zavičaja, trajat će i tradicija i narod.

Komentari