Udruga vinogradara i voćara Cernik u subotu, 15. listopada 2016. godine, organizirala je u podrumu dvorca Kulmer tradicionalnu osmu po redu kulturnu-eno-gastro-turističku menifestaciju Dani cerničkog portugisca.

U prekrasnom ambijentu Dvorca Kulmer, koji vas na trenutak vraća u povijest, u subotu se uz tamburaški sastav „Lengeri“ uživalo u portugiscu iz vinograda cerničkih vinogradara i vinara.  Još jedna manifestacija usmjerena u cilju afirmiranja Cerničkog portugisca, mladog rujnog vina koje se nakon berbe prvo pije, a okusom podsjeća na jagode, kupinu i višnju. Doprinos tome daju cernički vinogradari Stanko Lazić, Zvonko Živković, Luka Zec i Branko Sokić.

Članovi Udruge vinogradara i voćara općine Cernik, žele održati tradiciju i od zaborava sačuvati autohtonu sortu vinove loze, Portugizac, vino koje se u Hrvatskoj spominje prije 162 godine, odnosno od 1854. godine. Godinu dana ranije pronašao ga je na svom studijskom putovanju Hrvatskom, tadašnji poznati europski vinogradarski stručnjak FranzXaverTrummer (1800-1858) svjetski znameniti ampelograf koji na poziv Hrvatskog gospodarskog društva 1847. 1853. i 1854. obilazi neka naša vinogorja.Osmu godinu za redom, članovi udruge  organiziraju jedinstvenu feštu za sve zaljubljenike u odličnu kapljicu, slavonske i cerničke delicije, ali i tamburašku glazbu. Uz Cernički portugizac, kažu Cerničani, odličnose slažu i pečeni kesteni, koji su također bili u ponudi. Naravno, bio je tu i neizostavničobanac i pečenka.

Portugizac zovu dosadno vino zato što ima manji sadržaj alkohola u odnosu na druga vina, odnosno manji sadržaj šećera kod berbe, pa oni koji ga piju moraju malo više popiti.

Cerničanima je jasno da više nikada neće imati vinograda kao nekada, ali sadnjom vinove loze i obnavljanjem tradicije vinogradarstva žele sačuvati neke stare sorte, s posebnim naglaskom na portugizac, i na taj način dobrim vinima pridonijeti turističkoj ponudi svoje općine.

Prema običaju i kako to već ide mošt treba krstiti kako bi postao mlado vino. Na osebujan način obavio je to Vinski kardinal sa svojim pomoćnicima, a kumovao je jedan od proizvođača cerničkog Portugisca, Branko Sokić.

Dani cerničkog portugisca, zahvaljujući entuzijazmu svojih članova, kao specijalizirana manifestacija uvršteni su u kalendar proizvođača vina, ne samo cerničkog područja, nego i s područja okolnih općina.

Uz “Ćuptetijadu” kao jednako specifičnu manifestaciju koja se održava u mjesecu svibnju  i  Dani cerničkog portugisca polako, ali sigurno,  ulaze na turističko-brenidranu kartu ovog dijela Slavonije.

Zabava je potrajala duboko u noć uz zvijezdu večeri, cernički Portugizac, pečene  kestene, čobanac, pečenicu  i majstore tambure, tamburaški sastav „Lengeri“.

 

no images were found

 

 

 

Tekst, foto i video: Željko Idžotić

 

 

Komentari
Prethodni članak27. listopada bit će prikazan dokumentarac HRT-a o KUD-u “Drežnik”
Sljedeći članakDavor Bernardić imao je siromašno djetinjstvo , pa je već sa 14 godina radio po bauštelama, zato djeci, mladima ne želi takvo odrastanje.