Lokalna akcijska grupa (LAG) Zapadna Slavonija sa sjedištem u Novoj Gradiški, koja je posljednjih godina kroz nekoliko projekata povukla značajan novac iz fondova Europske unije, završila je još jedan projekt u partnerstvu s LAG-ovima Slavonska ravnica (Vrpolje), Posavina (Brodski Stupnik) i Zeleni trokut (Lipik). Riječ je o projektu OPGenije, na završnoj konferenciji koja je održana u restoranu Dukat, a predstavila ga je voditeljica Divna Žakić.

Projekt traje 24 mjeseca od 5.rujna 2018 do 4.rujna 2020, dok je ukupna vrijednost 1.489.366,47 koje sufinancira Europski socijalni fond. Provedba obrazovanja kroz verificirani program obrazovanja “Agroturistički tehničar” odvijala se na četiri lokacije s ukupno 30 polaznika koji su nakon stjecanja javne isprave postali kompetentniji i konkurentniji na tržištu rada i na taj si način povećali vlastitu mogućnost zapošljavanja. Polaznici su sudjelovali na edukaciji Digitalni marketing na kojoj su se upoznali s osnovama oglašavanja na Internetu i suvremenim tehnikama Internet marketinga.  

-” Početak projektU a bio je 5.rujan 2018. potpisan je između LAG-a Zapadna Slavonija i partnera LAG Posavina, Slavonska ravnica i Zeleni trokut. Cilj projekta je da se 30 dugotrajno nezaposlenih osoba školuje za agroturističkog tehničara. Osim sudjelovanja u verificiranom programu obrazovanja imali su priliku sudjelovati u edukaciji digitalni marketing i poslovni plan za poljoprivrednike. Projekt se provodio na tri županije; Brodsko posavska, Požeško slavonska i Sisačko moslavačka, na lokacijama Nova Gradiška, Novska, Velika Kopanica i Brodski Stupnik. Polaznici su imali razne predmete iz poljoprivrede, kao i razliku predmeta iz svoje srednje škole. Pojedini se bave pčelarstvom pa su mogli proširiti svoje znanje. U sklopu projekta organizirano stručno putovanje u Južni Tirol, kako bi vidjeli na koji način rade gospodarstva”, -rekla je Divna Žakić, voditeljica projekta OPGenije.

-” Ovaj projekt je dodana vrijednost koju je omogući LAG a povezana je s lokalnom strategijom, kako bi ljudski kapaciteti bili sposobni provoditi projekte i komplicirane investicije, kako bi iskoristili svoje potencijale, za to su im trebala dodatna znanja i vještine. Ako želite realizirati projekt ništa nije teško, projekt se provodi unatoč početnim poteškoćama i zahtjevnoj dokumentaciji. Mi svi još uvijek učimo, no zajedno stječemo znanja i napredujemo s nositeljima projekta. Ovo je odličan primjer suradnje slavonskih akcijskih grupa. Nisu samo polaznici stekli dodatna znanja, i mi smo učili uz njih i spremni smo za zahtjevnije projekte. Potencijali postoje, ruralni turizam nije novost, prostora za poboljšanje ima”, – rekao je Igor Matek upravitelj LAG-a Zeleni trokut sa sjedištem u Lipiku. 

Cilj projekta je i osnažiti i unaprijediti radni potencijal dugotrajno nezaposlenih osoba s područja Brodsko-posavske, Sisačko- moslavačke i Požeško-slavonske županije s natprosječno visokom stopom nezaposlenosti kroz obrazovanje i cjeloživotno učenje, napomenuli su na završnoj konferenciji.

-” Kroz ovaj projekt smo odlično surađivali, ostvarili smo dobru povezanost između slavonskih LAG-ova. Većina polaznika nositelji su OPG-a, na temelju čega će se moći i prijaviti za neke od mjera ruralnog razvoja. Svaka edukacija na kojoj će dobiti certifikat će dobro doći kako bi proširili ponudu na svojim gospodarstvima”, – rekla je Suzana Lesan voditeljica LAG-a Posavina i administrator projekta OPGenije.

Na završnoj konferenciji uručene su javne isprave za završeni verificirani program obrazovanja – smjer Agroturistički tehničar. Rješavanjem problema nezaposlenosti, omogućavanjem preduvjeta za pokretanje vlastitog posla, posredno se stvaraju mogućnosti dodatnog zapošljavanja te tako daje doprinos smanjenju stope nezaposlenosti.

Komentari
Prethodni članakNa čelu novogradiške Industrijsko obrtničke škole nova je ravnateljica Mirela Brlić Trnka
Sljedeći članak60 žena s područja općina Nova Kapela i Oriovac danas ”Zajedno s osmijehom” počinju s radom