U srijedu 7. kolovoza 2019. godine u novouređenim prostorijama Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška upriličena je završna konferencija i predstavljanje rezultata projekta „Intenziviranje procesa deinstitucionalizacije“.

Projekt je financiran iz Kohezijskog fonda putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te sredstvima Grada Nova Gradiška. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.625.717,30 kuna, a ukupni prihvatljivi troškovi određeni su na 1.571.267,30 kuna.

Korisnik projekta je Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška. Izvođači radova bili su Klindžić gradnja Rešetari i Obrtnička radionica T-montaža Giletinci.

Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška slijedi smjer deinstitucionalizacije, restrukturiranja institucionalne skrbi i razvijanja alternativnih oblika zbrinjavanja. U CZSSNG djeluje Tim za udomiteljstvo kroz aktivnosti jačanja razvoja udomiteljstva, osnaživanja postojećih i povećanja broja novih udomiteljskih obitelji, a sve u cilju ostvarenja prava djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske
skrbi i djece i mladih s poremećajima u ponašanju na odrastanje, razvoj i iskustvo života u obiteljskom okruženju. Isti pruža usluge obiteljsko-pravnog savjetovanja, obiteljske medijacije, savjetovanja i pomoć djeci smještenoj u udomiteljskim obiteljima, te biološkim, udomiteljskim i posvojiteljskim obiteljima kroz individualno i grupno savjetovanje.

Projekt je obuhvaćao infrastrukturno unaprjeđenje i opremanje prostora te nabavu vozila. Unatoč stručnom i predanom radu Tima za udomiteljstvo, postojeća infrastruktura Centra nije bila dostatna za pružanje usluga te nije zadovoljavala u potpunosti potrebe korisnika i pružala adekvatne radne uvjete za pružanje usluga korisnicima – djeci i mladima/ciljnoj skupini, a nedostatak vozila onemogućavao je
obavljanje terenskih intervencija, izviđanja, praćenja udomiteljskih obitelji i sl.

Cilj i svrha projekta je stoga da se kroz infrastrukturno poboljšanje i opremanje, te nabavu vozila unaprijede usluge Centra, poboljšaju radni uvjeti i intenzivira proces deinstitucionalizacije.

Komentari
Prethodni članakGdje su pjesma i ples, tu su i članovi KUD-a „Vrbje“ / foto
Sljedeći članakOpćinska organizacija HSS-a Staro Petrovo Selo: Petrovoselski proizvođači hrane bez zemlje