S ciljem upoznavanja građana o gospodarenju i pravilnom postupanju otpadom nastalom na kućnom pragu, u Novoj Gradiški je u četvrtak održana javna tribina o gospodarenju otpadom na području grada Nova Gradiška.

U suradnji s tvrtkom “Zeleni eco plan” iz Zagreba, s aktualnostima na ovom području upoznao je dr. sc. Alen Hadžić. Komunalni otpad u Republici Hrvatskoj, sustav sakupljanja i obrade biootpada, odvojeno sakupljanje iskoristivog otpada, održivi razvoj i gospodarenje otpadom, upravljanje otpadom i direktive EU, financiranje projekata gospodarenja otpadom, teme su i relacije koje su bile prezentirane:

– Želim naglasiti da projekt Gospodarenje otpadom nije proizašao i nije važan samo zbog zadovoljavanja zahtjevima EU propisa već i zbog naše svjesti i znanja o tome da je problem otpada nešto što traži najhitnije i najkvalitetnije rješenje, u ekonomskom i ekološkom smislu. Uvjeren sam da će ideje ovog skupa pomoći boljem shvaćanju problematike i razvoju sustava gospodarenja otpadom u gradu. Kroz ovu tribinu prezentirat ćemo obveze gospodarenja otpadom jedinica lokalne samouprave, ali i njihovu obvezu da jednom godišnje upoznaju građane i svoje djelatnike sa zakonskim obvezama i mjerama koje su dužne provoditi. Niz je zakonskih odredbi koje su propisane od strane zakonodavca, Ministarstva zaštite okoliša prema jedinicama lokalne samouprave. Prije svega, to je provedba obveza iz Zakona o gospodarenju otpadom kako bi se postigli oni ciljevi koje je Republika Hrvatska preuzela pristupanjem Europskoj uniji, ali isto tako prenijela iz europskih direktiva u hrvatsko gospodarstvo. Kada govorimo o gospodarenju otpadom činjenica je da su velike razlike između jedinica lokalne uprave i samouprave, neki su napravili veći iskorak, neki manji, ali je činjenica da mjere moramo provoditi i realizirati ih – istaknuo je, između ostalog, Hadžić.

 

Komentari
Prethodni članakIzvrsni uspjesi sportaša iz Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije
Sljedeći članakOd žege pobjegni na Strmac (i dobro se oznoji) ove nedjelje