Sinoć je u prepunoj Gradskoj vijećnici održana promocija monografije  “Muške narodne nošnje Zapadne Slavonije – Požega, Pakrac, Novska, Nova Gradiška”, autorice, profesorice etnologije, Vesne Kolić Klikić, muzejske savjetnice. Nakon predstavljanja knjige, održana je i revija muških nošnji, požeškog, pakračkog, novljanskog i novogradiškog kraja koju su nosili članovi kulturno umjetničkih društava.

Na predstavljanju je bila ravnateljica Muzeja Pakrac, Jelena Hihlik, etnologinja i suradnica na projektu, Dubravka Matković, te u ime grada Nova Gradiška, dogradonačelnica Ljiljana Lukačević. Također su bili predstavnici brojnih udruga, KUD-ova, pjevačkih skupina i ljubitelji folklora i baštine.

Obiljem podataka prikupljenih terenskim istraživanjima i pronađenim u stručnoj literaturi te potkrijepljenim starim i novijim fotografijama, autorica čitatelju pruža obilje detalja i informacija o tradicijskom odijevanju muškaraca, ali i žena, u različitim krajevima Zapadne Slavonije Zanimljivo je pročitati podatke o načinu odijevanja u selima novogradiške Posavine, Dolini, Bodovaljcima, Sičicama, ali i u Davoru i Orubici.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakKoncert “Umirovljenici i gosti Gradu na dar”
Sljedeći članakOsnovna škola „Mato Lovrak“ obilježila Međunarodni dana invalida