U Mjesecu hrvatske knjige sinoć je u Gradskoj knjižnici održana promocija knjiga o Luki Lukiću i selima Klakarja, autora Mate Blaževca – Pajkova.

Prva četiri razreda osnovne škole završio u rodnom mjestu, a ostala četiri u Slavonskom Brodu, gdje je završio i srednju školu obrazujući se za drvnog tehničara. Izvanredno je završio srednju poljoprivrednu školu. Nakon desetak godina rada u „Slavoniji DI“ i razvojačenja u Hrvatskoj vojsci, 1992. godine vraća se staroj ljubavi i hraniteljici majci zemlji. Mato je uspješan poduzetnik, na svom OPG-u ima silose za otkup i promet žitarica.

Zavičaj, rodno selo, zemlja i rad na njivi potpuno ga ispunjavaju i nadahnjuju u životu. Mato je vrlo aktivan u društvenom životu svoga sela i okolice. Od 1976.član je KUD-a „Kolo“ iz Donje Bebrine, čiji je predsjednik bio 12 godina, a od 2006. do 2016. umjetnički voditelj. Svih tih godina bio je organizator i nositelj brojnih uspješnih folklornih manifestacija, kako u Donjoj Bebrini tako i šire u Slavoniji. Posebna Matina ljubav je bara Dvorina, pa ekološki osviješten svestrani Mato godinama izdaje i uređuje 12-lisni kalendar na temu biljnog i životinjskog svijeta, toga dragulja na obali rijeke Save, uz koju je odrastao i koja ga iznova nadahnjuje. Član je i jedan od osnivača udruge „Povjesničara i baštinika zavičajne starine Slavonije, Baranje i Srijema“, čiji je ujedno i dopredsjednik,a u povremeniku „Zavičaj“ objavljuje zapažene radove.

Svoju prvu knjigu, „Donja Bebrina“, svojevrsnu povjesnicu rodnog mjesta,objavljuje 2000. godine. Ohrabren uspjehom svog prvog rada, objavljuje još nekoliko knjiga, uglavnom povijesnog sadržaja: „Općina Klakar“ (2003.) „Župa Klakar“ (2004.), „Donest’e mi tinte i papira“ (2009.), a koautor je knjige „65 godina KUD-a KOLO“ (2003.). Nakon nekoliko godina stanke, 2015. objavljuje novu knjigu na temu Prvog svjetskoga rata „Neoplakani slavonski soldati“ (1914. – 1918.). Proljetos je u Ukrajini predstavio i drugu knjigu u kojoj nastavlja istraživanje posljedica Prvog svjetskog rata na području Brodskog Posavlja, „Oj soladi moja braćo mila“. Kao dugogodišnji suradnik HAZU 2016. objavio je uvodnu studiju objavljivanju Lukićeve rukopisne građe „Luka Lukić : učitelj, etnograf i melograf u Klakaru“, kao dio projekta o Luki Lukiću.

Dunja Vanić
Rođena u Brodskom Stupniku 1964. godine. Gimnaziju završila u Slavonskom Brodu, na Pedagoškom fakultetu u Osijeku studirala hrvatski jezik i književnost. Lektorirala, redigirala, uredila i za tisak priredila pedesetak knjiga, među kojima i pet posljednjih knjiga Zvonimira Toldija, te supriređivačica knjige Luke Lukića „Opis sela Klakarja : pripovijetke i pjesme skupljane od sredine 19. do sredine 20. stoljeća“. Od 1999. izvršni urednik godišnjaka Slavonski narodni kalendar čiča Grge Grgina.
Sudjelovala na stručnim i znanstvenim skupovima o Dragutinu Horkiću, Stanislavu Gezi Milošiću, Miji Čorak Slavenskoj, Luki Lukiću te (u Oriovcu i u Novskoj) Luki Iliću Oriovčaninu… Publicistkinja u zavičajnom tjedniku „Posavska Hrvatska“ i urednica te predstavljačica brojnih knjiga u istoimenoj izdavačkoj kući. Za kolumnu „Ivšine zanimacije“ 2001. godine dobila godišnju nagradu „Zlatna novinarska kartica“ Udruge hrvatskih lokalnih javnih glasila, za književno-kritički rad Povelju uspješnosti „Julije Benešić“ (Susreti hrvatskih književnih kritičara, Đakovo, 2010.) te godišnju nagradu Brodsko-posavske županije „Kovanica od zlata“ 2019.

 

Komentari
Prethodni članakVečeras odličan psihološki triler: “Doktor Sleep” u novogradiškom kinu
Sljedeći članakČetiri glumice odlično zabavile publiku predstavom ”Ništa ljubav, samo seks”