Šesta, ujedno i posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća grada Nova Gradiška umjesto očekivano u mirnom tonu prošla je puna iznenađenja i preokreta. Rebalans proračuna, ali i izlazak gradonačelnika, njegovih zamjenika i članova kluba HDZ-a sa sjednice radi Adventskog sajma podigli su tenzije unutar velike novogradiške vijećnice. No, krenimo s prvim iznenađenjem, događajem koji nije uobičajen pri zasjedanju gradskih vlasti, aktualnim satom koji je ovoga puta, iznimno, trajao kraće od sat vremena. 

Devet vijećnika uputilo je standardno jedno do dva pitanja gradonačelniku Vinku Grgiću i njegovim zamjenicima. Već naviknuti gradski čelnici poslušali su i odgovorili pitanja vijećnika koja su, filmskim žargonom rečeno “limunada” u kojima su  su se neki od vijećnika doticali problema s drvoredima i parkiralištima  u gradu. Do izražaja su pak došla pitanja vijećnika koja već duže vrijeme muče kako njih osobno, tako i stanovnike i djelatnike Nove Gradiške.

Tako je uvaženog vijećnika Marijana Radića zanimalo hoće li tvrtka Eko Kong dobiti svoj poslovni prostor.

-I mene je zatekla ta situacija u trenutku kada sam preuzeo dužnost prije godinu u pol dana. Na žalost karte očito nisu bile dobro složene, išlo se na jednu tvrtku, a ove dvije koje su proizašle mogle su dobiti barem mali dio te zgrade pa bi se danas osjećale sigurno, međutim nisu. Mi smo s tim tvrtkama već razgovarali kako bi im našli određeni prostor, bilo to prostor Remonta ili nekakav drugi koji bi se uredio kako bi i oni bili u gradskim nekretninama kojih još uvijek ima- odgovorio je gradonačelnik Grgić 

Vijećnicu Marijanu Škare Ivković tištio je, poput većine stanovnika prigradskog naselja Ljupina, problem slivnih voda na istočnoj strani naselja koji već godinama poplavljuje potkućnice, podrume i poljoprivredne usjeve, a izazvan je ljudskim faktorom. 

-Tražili smo sastanak i termin s Hrvatskim vodama, na žalost još ga nismo dobili. Danas ćemo poslati požurnicu da vidimo o čemu se radi. Gledat ćemo da se to riješi ne samo kozmetički, već da ipak nađemo adekvatno rješenje jer smo upoznati s tim problemom koji traje već tri godine. Mi plaćamo velike naknade Hrvatskim vodama tako da se nadam da će oni to riješiti- izjavio je gradonačelnik

Vijećnik Željko Bešlić osvrnuo se u svom istupu na kapitalni projekt odvodnje i pročišćavanja voda koji je realiziran samo 62%, a pitanja vezana za vodu postavili su i vijećnik Antun Škvorčević kojeg zanima kapitalni projekt opskrbe pitkom vodom, te vijećnica Ljiljana Ptačnik koja želi znati kada će stanovnici Požeške ulice u naselju Mala imati normalnu opskrbu pitkom vodom. 

Novim projektom vodoopskrbe trebale bi muke po vodi biti riješene, istaknula je pročelnica za urbanizam Andrea Štengl, a kao dodatno rješenje gradonačelnik Grgić naveo je spremnike u svrhu stabilizacije vodovodnog sustava koji su u izradi na lokacijama u Rešetarima i Bačicama.

-Požeška ulica, ja se pridružujem i moja ulica se pridružuje istom problemu pošto se nalazi na višoj nadmorskoj visini. Međutim potpisom ugovora Vodovod zapadna Slavonija je profnkcionirala i počela disati punim plućima. Ono što se sad radi da bi se sustav stabilizrao su dva velika spremnika. Jedan je gotovo završen u Rešetarima, to je oko tisuću i pol kubika spremnik koji je na višoj nadmorskoj visini od naših ulica. S druge strane započeo se raditi drugi veliki spremnik od tri tisuće kubika ispod Bačice. Svi znamo zakonom spojenih posuda ako puštamo vodu odozgo da će se ona pod jednakim pritiskom razlijevati, prema tome jedino rješenje, proračunato rješenje je izgradnja jednog i drugog i stavljanje u funkciju spremnika- objasnio je gradonačelnik Grgić 

Vijećnika Zorana Gazibarića zanimalo je hoće li se i kada završiti kanalizacija u Ljupini (dio prema selu Sičice), te postoji li ikakvo rješenje da mještani Ljupine dobiju besplatne priključke na vodu i kanalizaciju.

-Kanalizacija u Ljupini je u velikom dijelu završena međutim ostao je taj jedan dio jer Ljupina nije predviđena u aglomeraciji grada Nova Gradiška s općinama Cernik i Rešetari, nego je u sklopu aglomeracije s općinom Vrbje i oni bi trebali imati jedan manji zajednički uređaj za pročišćavanje. Zbog toga se taj dio može izgraditi, ali se ne može staviti u funkciju do izgradnje tog uređaja. Iz istog razloga nisu ni osigurana sredstva za besplatne priključke u ovom projektu. Čim spomenuti projekt bude u realizaciji bit će i osigurana sredstva za besplatne priključke- pojasnila je pročelnica za urbanizam 

Na posljetku aktualnog sata, uvažena vijećnica Ljiljana Lukačević upitala je gradonačelnika Grgića što je s obećanom energetskom obnovom novogradiškog Doma kulture s obzirom da je to dugo najavljivani projekt kojeg pak nema u tablici projekata, ali ni u proračunu u onoj mjeri u kojoj je bilo govora. Dotaknula se vijećnica Lukačević i CEKOM projekta. 

– Projekti za energetsku obnovu su napravljeni su početkom ove godine, vjerujući da će natječaj biti raspisan, do svibnja, recimo lipnja, međutim nije, tek je sad raspisan. Mi ne možemo nešto prijaviti dok ne uzmemo obrasce, dok ne vidimo o čemu se točno radi i dok ne educiramo naše ljude da to bude ispravno, kvalitetno, konkretno, da ne bi profulali, kao što je bilo u prošlosti fulanja zbog sitnih stvari. Kolega Tomislav je sigurno bio u ministarstvu, dobio sve uvjete, ići će sad na edukaciju, čim se osiguraju uvjeti mi ćemo to predati. Mi ne diktiramo, da je po meni već bi gradili, ali nije. Ista stvar je u Ministarstvu kulture kolegica, ravnateljica Juranović je poslala dokumentaciju za obnovu interijera, za obnovu amfiteatra, za obnovu fotelja, treba novo pojačalo, razglas, rasvjetu, zidnu oplatu, treba puno toga…Nismo još dobili odgovor,a računamo ako dobijemo i jedan i drugi, da ova sredstva koja smo osigurali u proračunu biti dostupna, ako ne bude promijenit ćemo. Što se tiče CEKOM – a, mi smo predali svu dokumentaciju, sjećate se one burne sjednice, kada ste mislili da stavljamo nešto ”ispod stola”, ljetna sjednica 30.8. kada smo morali izglasati nekakve stvari vezane uz CEKOM jer smo taj dan i predali dokumentaciju nakon izglasavanja. Ta dokumentacija je u fazi evoluiranja. Jako je puno projekata predloženo i ogromni su, a to je najveći projekt koji bi mogli dobiti, preko 100 milijuna kuna. Voditelji tih projekata su doktori znanosti. Obogatit ćemo ovaj naš grad s ljudima koji vrijede, s mnogim drugim sadržajima vezano uz zaposlenje i mislim da je to strateški projekt ovoga grada. Od 30tak projekata, mi smo osmi ili deveti predali projekt po brzini. Tako bi trebali raditi i njihovu analizu, ali nemamo nikakvu mogućnost, ni požurnica da ih ubrzamo. Pustimo ih da rade.

Nakon aktualnog sata uslijedilo je usvajanje prijedloga izmjena i dopuna proračuna grada Nova Gradiška za 2017 godinu, o kojem ćete čitati uskoro, jer zašto i mi ne bi, poput vijećnika napravili pauzu i posjetili Adventski sajam koji je u tijeku, a čije je otvorenje bilo u vrijeme zasjedanja Gradskog vijeća. Još jedno iznenađenje. No ne od strane Gradonačelnika koji se ispričao i zajedno sa svojim zamjenicima u dobroj namjeri i po dužnosti odlučio otvoriti sajam, nego od strane oporbe u kojoj je ova, za većinu lijepa gesta, pobudila revolt pa su i članovi HDZ-a napustili vijećnicu. Izgleda da je primjer nedavne dobre suradnje HDZ-a i SDP-a (Danijela Marušića i Vinka Grgića) za dobrobit zajednice brzo pao u zaborav. Raniji dogovor oko otvorenja sajma ne bi bio na odmet, možda bi se onda svi poveli za onom starom “Svi za jednog, jedan za sve” i zajednički uveličali adventski sajam. No kako napisasmo, o rebalansu proračuna, ali i daljnjim iznenađenjima, više uskoro… 

no images were found

 

 

 

Komentari