U ponedjeljak je održana održana konferencija za novinare na kojoj je osim prezentiranog stanja sigurnosti tijekom prošlog tjedna i vikenda, glasnogovornica izvijestila o imovinskim kaznenim djelima (prijevare, teške krađe, krađe), te mjerama samozaštite, kojom prilikom je pozvala građane na oprez.

Pomoćnik načelnika Policijske postaje Slavonski Brod Dražen Puljko, izvijestio je medije o pojavnim oblicima i modalitetima kaznenih djela protiv imovine. Istaknuo je primjere iz prakse, primjerice krađe sa gradilišta, krađe iz osobnih automobila, krađe kartica na kojima su ispisani PIN-ovi, teške krađe u obiteljske kuće za vrijeme odsutnosti vlasnika, te razne prijevare putem interneta. Spomenuo je i predstojeće odlaske na godišnje odmore, te uputio niz korisnih savjeta i informacija građanima o najboljim načinima samozaštite.

Obzirom na napise u pojedinim medijima u vezi izvješćivanja o događajima na području policijske uprave, glasnogovornica je podsjetila novinare na to, da se policija pritom drži stručnih uputa i pravila. Prilikom izvješćivanja medija o određenom događaju, policija se pridržava zakonskih odredbi, te niti u jednom slučaju ne ističe identitet osoba, funkciju, adresu, niti bilo koji drugi detalj temeljem kojega bi se dalo zaključiti o kojoj konkretno osobi je riječ.

Policija je u svom postupanju profesionalna i prema svim osobama postupan na isti način, u zakonskim okvirima bez ikakve pristranosti. Dakle, za policijske službenike, sve osobe su jednake pred zakonom.

 

VIKEND AKTIVNOSTI

Tijekom vikenda, na području iz nadležnosti rada policijske uprave, evidentirana su 32 kaznena djela, od kojih je najveći broj (29) kaznenih djela protiv imovine. U području prometa, dogodilo se devet prometnih nesreća, od kojih tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i šest  prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama četiri osobe su lakše ozlijeđene. Također su zabilježena četiri prekršaja narušavanja javnog reda i mir i četiri (4) prekršaja nasilja u obitelji.

 

PREKRŠAJI
Tijekom vikenda na području policijske uprave, evidentirana su četiri prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. U subotu (1. lipnja), zabilježena su dva slučaja remećenja javnog reda i mira u Slavonskom Brodu (u Osječkoj ulici i Ulici Bartola Kašića), te jedan slučaj u Dubovcu na području Policijske postaje Okučani. U nedjelju (2. lipnja), evidentiran je jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u Slavonskom Brodu (Trg Ivane Brlić Mažuranić). U prva dva slučaja osim verbalnog, bilo je i fizičkog sukoba osoba, a u druga dva slučaja, riječ je o verbalnom sukobu osoba. Pritom nije bilo teže ozlijeđenih osoba. Policijski službenici protiv svih prekršitelja podnose odgovarajuće prekršajne prijave mjerodavnom Prekršajnom sudu.

 

IMOVINSKO KAZNENO DJELO

U Policijskoj postaji Nova Gradiška, u petak je zaprimljena prijava od 63-godišnjakinje, da su joj oko 17.15 sati u Relkovićevoj ulici u Novoj Gradiški, prišle dvije mlađe ženske osobe i pitale za put do crkve. Dok im je 63-godišnja žena objašnjavala put, jedna ženska osoba joj je strgnula lančić koji je imala oko vrata, te su obje pobjegle trkom.

Autor: PU brodsko-posavska

 
Komentari
Prethodni članakHDZ slavi, SDP izgubio prednost iz 1. kruga i izbore
Sljedeći članakŠto se u vrtiću radi