Upotreba biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora održive i efikasne energije za samostalne komplekse društvene namjene – BIOSOL +“

U novouređenom prostoru nekadašnje gradske vijećnice Grada Nova Gradiška otvorena je izložba „Obnovljivi izvori energije – kako ih ja vidim“.

Izložba je organizirana povodom Svjetskog dana obnovljivih izvora energije u sklopu provedbe projekta BIOSOL +, a cilj joj je predstaviti važnost i mogućnosti primjene obnovljivih izvora energije kroz prikaz radova i maketa djece predškolske i rane školske dobi koje su pripremila djeca iz Nove Gradiške i Šapca.

Izložbu je otvorio Gradonačelnik Grada Nova Gradiška, Vinko Grgić, a aktivnosti projekta BIOSOL + predstavile su Marijana Vidić Poleto, voditeljica LAG-a „Zapadna Slavonija“, Ivana Mićović, sekretar Skupštine Grada Šapca, Maja Savi, voditeljica Odsjeka za EU fondove i projekte Grada Nova Gradiška i Roberta Prankić, stručna suradnica za projekte LAG-a „Zapadna Slavonija“.
Tijekom programa učenici Osnovne škole Ljudevita Gaja i ravnateljica Blagica Pečnjak predstavili su aktivnosti Eko-škole, dok su učenici Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška pod vodstvom mentora Danijela Meseša predstavili svoj solarni automobil i električni skuter.

Projekt BIOSOL + nastavak je prekogranične suradnje u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020.

Projekt se provodi u okviru 3. ograničenog poziva za dostavu projektnih prijedloga unutar Prioritetne osi 2 „Zaštita okoliša i biološke raznolikosti, unapređenje sustava za prevenciju rizika te promicanje održive energije i energetske učinkovitosti“ te je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA fondova Europske unije.

Maja Savi, voditeljica Odsjeka za EU fondove i projekte

-” Cilj projekta je podrška povećanoj upotrebi održive energije i energetskoj učinkovitosti u prekograničnom području, uz povećanje infrastrukturnih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u području projekta. Aktivnosti projekta uključuju nabavu i instalaciju integriranih fotonaponskih elektrana na 9 javnih zgrada u Šapcu i Novoj Gradiški ukupne snage 200 KW, organizaciju radionica, okruglih stolova i izložbi u cilju podizanja svijesti o obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti, te nabavu električnih bicikala sa stanicama za punjenje,” – rekla je Maja Savi, voditeljica Odsjeka za EU fondove i projekte.

Provedbom projekta dodatno će se unaprijediti kapaciteti partnerskih institucija za učinkovito upravljanje energijom, kao i znanje i stručnost zaposlenika o OIE, a posebno je važan utjecaj na podizanje svijesti djece i mladih, kao i šire javnosti o OIE. U sklopu projekta ove se aktivnosti provode organizacijom radionica na temu OIE za različite ciljane skupine: djeca predškolskog i školskog uzrasta, predstavnici odgojno-obrazovnih institucija, mladi, članovi organizacija civilnog društva, poduzetnici, OPG-ovci, umirovljenici…

-” Aktivnost koja zavrjeđuje posebnu pažnju su radionice organizirane u dječjim vrtićima i osnovnim školama gdje su djeca izradila crteže i makete na temu OIE, a osim teme o kojoj su promišljala, istovremeno su promišljala i o djeci preko granice koja uče o istim temama, igraju iste igre, a što što ima posebnu vrijednost u smislu otvaranja novog prostora za suradnju i zajednički rast i razvoj budućih, u svakom smislu, osviještenih generacija,” – dodala je Savi i napomenula kako je jedna od aktivnosti poticanje mladih generacija na promišljanje o obnovljivim izvorima energije i ekološkoj učinkovitosti.

-” Naši partneri iz LAG-a Zapadna Slavonija organizirali su radionice u dječjim vrtićima i Oosnovnim školama, djeca su izrađivala makete i crteže baš na temu obnovljivih izvora energije, važno je to spominjati od najranije dobi jer oni time utječu na pozitivne promjene u društvu. Sve je jako živopisno i prepuno boja, oni su to interpretirali na svoj način, što je jako dobro,” – zaključila je Savi.

Ukupna vrijednost projekta je 338.999,94 EUR, od čega EU sufinancira 220.000,00 EUR.

Projekt traje 9 mjeseci, od 1.2.2023. do 31.10.2023. Vodeći projektni partner je Grad Šabac iz Republike Srbije, a ostali partneri su Grad Nova Gradiška i LAG Zapadna Slavonija iz Republike Hrvatske.

Komentari
Prethodni članakPatrik Terzić proglašen kao Najčitač
Sljedeći članakDanas se u Zadru otvara izložba našeg sugrađanina Donalda Josipovića