U Hrvatskom domu u Starom Petrovom Selu održana je 14. “Švarglijada u Hrvata”. Manifestacija je okupila 14 natjecatelja, ali i veliki broj posjetitelja koji su uživali u tradicionalnim slavonskim delicijama.

Marija Pejaković osvojila je nagradu publike a Zlatko Houdek je imao najbolji švargl po mišljenju stručnog povjerenstva.

Cilj je organizatora uz tradicionalne slavonske suhomesnate proizvode kao što su: kulin, kulinova seka, slanina i čvarci, promovirati švargli kao jednu od gastronomskih delikatesa Slavonije koja je nepravedno zapostavljena.

Zadovoljan manifestacijom je i načelnik Općine Staro Petrovo Selo Nikola Denis:

-” Nakon dvije godine pauze, ovo je posebna večer u Starom Petrovom Selu. Imamo udrugu koja radi više od 15 godina, to su naši čuvari tradicije. Sada je došlo do smjene generacija, jedna mlada ekipa je ovo organizirala. Ovim se putem zahvaljujem svim članovima udruge Kulin Bećarac i novoj ekipi želim puni sreće, prepoznatljivosti i čuvanja tradicije. To su ljudi kojima ovo nije onako usput, rade to iz ljubavi i žive od svoga rada. Svima je cilj doći i izložiti svoje proizvode, vjerujem da će ih biti iz godine u godinu sve više. Ova manifestacija će biti sve posjećenija u budućnosti, kako u općini tako i u županiji. Ove večeri su dokaz da mladi ipak ostaju na svom kutku zemlje, to su naši entuzijasti i za njih uvijek ima mjesta za napredak i ugodan život,” – rekao je načelnik Nikola Denis.

Zadovoljni su bili svi, i organizatori, posjetitelji, natjecatelji, bilo je veselo, živo, raspjevano, rasplesano, tradicija se nastavila i pravi je ovo primjer da s ovakvim manifestacijama treba nastaviti dalje.

 

 

Komentari
Prethodni članakMirela Relković: Još poreza?
Sljedeći članakDZS: Smanjena potrošnja u prosincu