Naš još uvijek nedovoljno istaknut ministar financija Marko Primorac krajem ovog radnog tjedna najavio je dolazak perioda u kojem će se pravednije raspodijeliti porezni teret tako da će se porezi s dohodka za rad preliti na porez na imovinu.

Naravno, ministar iz svoje pozicije propagirajući ove reforme uvjerava javnost da su ta tzv. „rasterećenja“ poželjna. No nama poduzetnicima je jasno što to znači za naša poslovanja u praksi.

Zaista je na rubu uvrede kada nas ministar uvjerava da su porezna opterećenja na dohodak oporezuje po niskim stopama i da je naš porezni paket zapravo skroz ok, pa čak i konkurentan na području EU.

Kritička svijest je zaista ključna u doprinosu pravnom sustavu (nadam se da je pravni) naše države, pa je prilika za argumentiranje istih tih reformi.

Poštujemo zakone, ali to što su oni doneseni isto tako ne znači da su ti zakoni dobro ili najbolje rješenje za naš sustav.

Zakone donose ljudi koji iste te zakone ne koriste u poduzetničkom smislu i u svakodnevnom radu, zato im niti ne padaju na pamet rješenja koja mi razumijemo kao rješenja.

Ministre, a što kažete da u svoja rješenja više uključite ljude koji svaki dan primjenjuju te iste zakone i koji milijune kuna provode kroz sve te iste zakone?

Je li isto da na sastanke takvih radnih skupina dolaze poduzetnici koji imaju tako velike sustave da niti ne poznaju u detalje zakone jer se ne spuštaju u operativne poslove.

Zašto vladajući ne pune državni proračun iz poduzetničkih pohvata države? Zašto traže svaki puta rješenje u gomilanju novih tražbina od realnog sektora?
Dokle mi moramo vući za vas?
Dokle očekujete da državni proračun moraju puniti građani i poduzetnici?

Zašto nemamo imigracijski ured – zašto radna snaga koja dolazi iz dalekih zemalja ne zna u kakvu državu, kakvih zakona dolaze?

Sve više otvorenih pitanja u državi trome administracije koja zahtjeva – još samo jedan papir!

 

Komentari
Prethodni članakOdržana 6. izborna skupština KLD-a Rešetari
Sljedeći članakNK Slavonac Gunjavci- Drežnik se opremio kombi vozilom