Povodom blagdana Kraljice Svete Krunice, zaštitnice istoimene Župe u Novoj Gradiški, popularno nazvane Župe Jug, u Novoj Gradiški, na Priključku, održana je prva manifestacija “Diko moja priko kola priđi”.

Organizator manifestacije je bio Folklorni ansambl mladih Župe Jug čiji je cilj oživjeti tradiciju naših krajeva i njegovati kulturu i etno baštinu Slavonije. Upravo to su i uspjeli ove nedjelje, 5. listopada u svojoj župi gdje su okupili desetak slavonskih zaprega i nekoliko konjanika koje je nakon nedjeljne mise blagoslovio župnik velečasni Ivan Štivičić uz nazočnost brojnih vjernika.

 

Župa Jug nastala 1992. godine

Naselje Jug se počelo formirati još pedesetih godina prošlog stoljeća. Tako se u njemu nalaze doseljenici iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zbog srpske agresije na našu Domovinu od 1991-1995. godine događaju se velika gibanja stanovništva. Doseljavaju se katolici iz Bosne i Hercegovine i istočne Slavonije. Crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, postaje premalena za toliki broj vjernika, te se ukazuje potreba za osnivanjem nove župe.

Zbog pastoralnih potreba – saslušavši mišljenje župnika Nove Gradiške i Svećenikog vijeća Zagrebačke nadbiskupije (od 25. 05. 1992.) u jesen 1. rujna 1992. godine dekretom Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu – nadbiskup zagrebački, uzoriti kardinal Franjo Kuharić, osniva novu župu u gradu Nova Gradiška – Jug. Kuću u Ulici kralja Zvonimira 106. imenuje privremenom župnom crkvom. U istoj kući je i župni ured i stan župnog upravitelja.

Župa danas ima i svoju crkvu, kojoj su još potrebni dakako dodatni radovi, ali uz sve poteškoće koje prate razvoj iste, danas je crkva već pod krovom i u njoj se služe sv. mise.

 

Upravo je iz dvorišta nove župne crkve krenula povorka konjanika i konjskih zaprega kroz ulice Župe Jug, počevši s ulicom Kralja Dmitra Zvonimira, preko Ljupine, pa nazad kroz ulicu Baruna Trenka do Goranove.

Nekoliko okrijepa s tradicionalnim slavonskim proizvodima upriličeno je na spomenutim rutama, odnosno kod doma Bešlić, u ulici Baruna Trenka i Goranovoj ulici. 

 

Hvale vrijedan je ovo potez članova spomenutog Folklornog ansambla čija je namjera nastaviti organiziranje ove manifestacije na radost svih župljana. Sljedećeg tjedna predstoji još i službeno obilježavanje blagdana Kraljice Svete Krunice, odnosno kirvaj 7. listopada.

Autor: Nikola Knežević

 

Komentari
Prethodni članakODBOJKA: Nova Gradiška svladala aktualne državne prvakinje! (photo)
Sljedeći članakProslavio stoti rođendan