Danas je u Novoj Gradiški održan Paraolimpijski školski dan u organizaciji OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška. U zabavnom okruženju novogradiške športske dvorane, cilj je bio stvoriti razumijevanje i razviti pozitivan stav prema ljudima s invaliditetom.

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Ratko Kovačić, istakao je Paraolimpijski školski dan kao program koji za cilj ima u zabavnom i veselom okruženju educirati mlade o Paraolimpijskom športu i temama invalidnosti.

Kako bi djeca imala priliku iskusiti sportske discipline namijenjene za osobe s invaliditetom, organizirana je prezentacija u kojoj su mogli sudjelovati i posjetitelji uz prikaz sljedećih sportova: sjedeća odbojka, tenis u kolicima, boćanje, košarka u kolicima, stolni tenis u kolicima te školski odabir prikaza i prezentacije sporta.
Paraolimpijski školski dan su osmišljene aktivnosti, koje se tijekom školskog dana organiziraju u osnovnim školama s ciljem da se učenike educira o paraolimpijskim sportovima i pitanjima invalidnosti.

Kroz različite igre učenici svih uzrasta i sposobnosti mogu sudjelovati i naučiti koje su vrijednosti paraolimpijskog pokreta. Saznati će kako je moguće da svjetski rekord u podizanju utega u kategoriji do 60 kg drži sportaš s invaliditetom – 200 kg, dok je rekord sportaša bez invaliditeta 190 kg te da Olimpijci u određenim paraolimpijskim sportovima nemaju šanse za pobjedu.
Međunarodni paraolimpijski odbor provodi program Paraolimpijski školski dan u sedam europskih država kako bi se šira javnost upoznala s postignućima paraolimpijaca i kako bi se motivirala djeca s invaliditetom za bavljenje sportom.

Autor: Marko Šimić

 

Komentari
Prethodni članakTajne dobrog odgoja
Sljedeći članakPrevario i oštetio HAC za nekoliko tisuća kuna