Svi aktualni programi i gradski projekti te pitanja vezana uz svakodnevno funkcioniranje grada i njegovih građana i ovoga su puta ostali zasjenjeni retorikom i verbalnim ispadima pojedinih gradskih vijećnika, stoga je i današnja, deveta sjednica Gradskog vijeća na trenutke nalikovala onima koje imamo prigodu pratiti u Hrvatskom saboru.

Uređenje Gajeve ulice od prodavaonice “Paun” do ulaza u Ulicu Slavča, izgradnja teniskih terena i dječjeg igrališta na Slavči, postavljeno je pitanje gradske vijećnice Vesne Đapić.

– U tijeku je izrada idejnog projekta za uređenje ove ulice, potpisani su ugovori za izgradnju teniskih terena na Slavči koji bi svim ljubiteljima ovoga sporta vrata mogli otvoriti do početka “Novogradiškog glazbenog ljeta”. Uredit će se i dječje igralište na tom prostoru, zamijeniti postojeće sprave i postaviti kvalitetna podloga – odgovorio je gradonačelnik Vinko Grgić.

HDZ-ova Ljiljana Ptačnik postavila je pitanje opskrbe vodom u Požeškoj ulici čiji stanovnici “muku muče” sa slabim pritiskom vode.

Kako joj je odgovorio gradonačelnik Grgić, ovih će se dana pustiti u funkciju vodosprema u Rešetarima, a na Bačici se također gradi velika vodosprema kapaciteta tri tisuće kubika koja će, zasigurno, riješiti probleme u opskrbi vodom.

Također, istaknuo je Grgić, radit će se i predpumpna stanica kao rezervna varijanta.

Gradska vijećnica Marijana Škara Ivković, postavila je pitanje rada dječjeg vrtića u poslijepodnevnim satima te trenutnih gospodarskih investicija u gradu.

Kako joj je odgovoreno, s početkom nove pedagoške godine organizirat će se rad vrtića i u poslijepodnevnim satima, a gradonačelnik ju je podsjetio na nove investicije u Industrijskom parku, gradnju nove tvornice tvrtke “Klimaoprema”, kupnju novih kvadrata zemljišta, nove investicije tvrtke “Aminolabs” te najavu novih ulaganja i potencijalnih investitora.

SDP-ovog Igora Babića zanimalo je dokle se stiglo s drugom fazom rekonstrukcije Ulice baruna Trenka te asfaltiranje Domčeve ulice. S nastavkom rekontrukcije Trenkove ulice će se ići, u tijeku je priprema natječaja iz kojeg bi se financirala rekonstrukcija.

Stanovnici Domčeve ulice asfalt će dobiti sljedeće godine, kupljena je kuća u toj ulici preko koje bi trebala ići nova trasa ove ceste, a u tijeku je i proces izvlaštenja.

HDZ- ov Željko Bešlić podsjetio je gradske vijećnike na ulaganja Brodsko posavske županije u zdravstvenu zaštitu, školstvo i druge segmente.

Kako je istaknuo, samo u zdravstvenu zaštitu građana na području Nove Gradiške uloženo je 4,5 milijuna kuna, a znantna su ulaganja i u ostalim područjima. Poentirao je podacima o rastu zaposlenosti građana u Novoj Gradiški činjenicom da je veliki broj naših sugrađana otišao raditi u europske zemlje te upitao što je s tematskom sjednicom o demografiji.

Iznio je i konkretan prijedlog po kojemu bi mladim ljudima u našem gradu bila omogućena kupnja ili najam gradskih parcela po iznimno povoljnim uvjetima, s odgodom roka plaćanja i minimalnim financijskim sredstvima.

HDZ-ov Antun Škvorčević upitao je zašto nekim kućama u Gajevoj ulici nije omogućen priključak na gradsku kanalizaciju.

SDP-ovog Zorana Gazibarića zanimala je dinamika izgradnje Društvenog doma u Ljupini i led rasvjete. Kako mu je odgovorio gradonačelnik Grgić, projekt Društvenog doma u Ljupini, iako kandidiran, nije prošao, u tijeku je postupak žalbe. Ukoliko ne bude pozitivno riješena, dio će se sredstava za uređenje Društvenog doma u Ljupini osigurati iz sredstava gradskog Proračuna. Mještani Ljupine i Kovačevca led rasvjetu bi mogli dobiti za mjesec dana.

SDP-ov Marijan Radić predložio je da se središnja gradska Ulica slavonskih graničara u potpunosti “riješi” automobila i onemogući im prolazak te zatražio rješenje za odlaganje mulja nakon izgradnje prečistača otpadnih voda u Prvči.

A onda spektakl…

Gradski vijećnik Željko Bigović postavio je pitanje konkretnih investicija u Industrijskom parku i upitao gradonačelnika kojih je to pet novih investitora doveo u Industrijski park te sve ovo nazvao “predizbornom farsom”. Predsjednicu Gradskog vijeća Ljepšu Rakas Vujčić optužio je, za po njemu, “pristrano i neprofesionalno vođenje sjednice Gradskog vijeća te diskriminaciju.”

Iznio je i niz optužbi na račun gradskog vijećnika Vlatka Greinera, uputivši mu epitete koji nisu za javnu objavu. Također, pohvalio se i da je on doveo u Novu Gradišku tvrtke “Klimaoprema” i “Atlantic”.

– Gradonačelniče Grgiću, i onda i sada ste obmanjivali javnost. Predsjednice Rakas Vujčić, dopustili ste gradskim vijećnicima uličarsko ponašanje za ovom pozornicom. Niste mi dali priliku da odgovorim. Ja za ovom govornicom govorim samo istinu koja smeta gradonačelniku i njegovom “jatu”. Dopustili ste vijećniku Greineru, dojučerašnjem političkom potkapacitiranom anonimusu, da iznosti sve i svašta. Pravite se blesavi, a niste – rekao je, između ostalog, Bigović.

Nije trebao dugo čekati odgovor…

– Gospodine Bigoviću izbori su bili prošli tjedan i SDP je pobijedio sa 65%. Tada vas nije bilo, gdje su vaše istine?! To što pričate o “Atlanticu” i “Klimaopremi” možete objestiti “mačku o brk”. Sve je to svar koja je sada smiješna. Evo podataka o vašoj sposobnosti i kompetenciji dok ste vi bili gospodarstvenik. Tvornicu koža u Rešetarima ste svojim radom i nesposobnošću odveli u stečaj! Ova je tvrtka nakon što ste vi otišli znatno napredovala, tvrtka je to koja zapošljava i ostvaruje milijunsku dobit i predstavlja vrhunsku tvrtku čije proizvode nosi američki predsjednik – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

– Mi znamo gradonačelniče Grgiću da ste vi danas jedan od prvih gradonačelnika koji su dobili bezuvjetno revizijsko izvješće. Danas smo opet svjedoci lamentiranja gospodina Bigovića kojemu su puna usta hvale samoga sebe, a ovaj anonimus u ruci drži revizijska izvješća iz vremena dok je gospodin Bigović bio predsjednik Nadzonog odbora tvrtke Slavča. Oba izvješća su negativna. Zato sam vam na posljednoj sjednici rekao: sjedi jedan– rekao je Greiner.

Naveo je, potom, niz podataka iz toga izvješća…

-Djelatnici tvrtke “Slavča” nisu plaćali komunalni doprinos, za kooperantske usluge nije se provodio postupak javne nabave, a mi smo dobili informaciju da je gospodin Bigović u tom vremenu poslovao s tvrtkom “Slavča”. Vidim da ste pravo dobro radili dok ste bili u Nadzornim odborima, pa mi smo za vas svemirski brod – ustvrdio je Greiner.

– Ovo što ste vi sve iznijeli gospodine Bigoviću je populizam. Činjenice govore jedno, vi drugo. Vi ste prodavali naftu tvrtki “Slavča” dok ste bili predsjednik Nadzornog odbora! Nisam znao da ste naftaš! Stvarno želimo biti fer i korektni za ovom govornicom, ali nemojmo pričati laži i svoje frustracije rješavati za ovom govornicom – istaknuo je Grgić.

Za riječ se javio i HDZ-ov Tomislav Bećirević:

– Nisam ovako zamišljao rad Gradskog vijeća, smatram da ovo nije dobar način rada i odrađivanja aktualnog sata, stoga povlačim sva svoja pitanja.

Za riječ se javila i predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić:

– U svom radu predsjednice Gradskog vijeća držim se Poslovnika i Statuta Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška. Funkcija predsjednika Gradskog vijeća nije profesionalna funkcija, za to se dobije određena naknada za koju svi znaju. U ovom gradu živim i radim dugo godina i nisam se nikada ni u ratu ni u miru osjećala diskriminirano, a ja vjerujem da nikoga nisam ni ja diskriminirala, pa tako ni gospodina Bigovića. Ja smatram da svatko ima pravo na svoje mišljenje, što su ljudi mislili o meni pokazali su u nedjelju na izborima za članove vijeća mjesnih odbora.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakOŠ Ante Starčevića Rešetari proslavila 187. rođendan
Sljedeći članakTuristička zajednica BPŽ novinarima iz Španjolske pokazala Eko etno selo Stara Kapela