Možete učiti igrati šah, gledati šahovske partije koje su već odigrane, vidjeti svjetske liste igrača, te se čak prijaviti i sudjelovati u online turnirima koji se održavaju. Šah je bila i ostala igra u kojoj se razvijaju socijalne i kognitivne sposobnosti u kojoj se poštuje suigrač. To je igra u kojoj su pravila jednaka za sve.

No, osim uživanja u igri,  šah donosi i neke prednosti o kojima možda i niste razmišljali. Logičke igre poput šaha predstavljaju izazov za mozak te potiču rast dendrita šaljući signale iz neuronskih stanica mozga. Dendriti su sastavni dio neurona, a s više dendrita poboljšava se  živčani sustav, te se samim time utječe na razvoj mozga. Šah razvija fine motoričke sposobnosti kod osoba koje imaju invaliditet ili su pretrpjeli moždani udar ili neku drugu fizički iscrpljujuću nesreću. Ovaj oblik rehabilitacije zahtijeva pomicanje šahovskih figura u različitim smjerovima. Takvi pokreti mogu pomoći razviti i fino podesiti bolesnikove motoričke sposobnosti, a mentalni napor potreban za igranje šaha može poboljšati kognitivne i komunikacijske vještine. Igranje također može potaknuti duboku koncentraciju i mirnoću, pomaže u opuštanju pacijentima kod kojih se pojavljuju različiti stupnjevi tjeskobe. U općini Gornji Bogićevci vole igrati šah, često organiziraju i održavaju turnire. Tako je bilo i jučer.

Odigrano je 6 kolo 3 HŠL. Šahovski klub “Strmac” je gostovao kod ŠK “Bedma” iz Gornjih Bogićevca i pobijedio sa ukupnih 5:1. Donosimo rezultate i poredak.

 
Komentari
Prethodni članakOtkriće japanskih znanstvenika moglo bi spriječiti prevrtanja traktora?!
Sljedeći članakOpćina Cernik: Zajedništvom za čišći okoliš