Četvrti let s Gavranom, manifestaciju posvećenu jednom od najpoznatijih pisaca svoga vremena, Miri Gavranu nakon dvodnevnog druženja u Novoj Gradiški ispunjenog brojnim sadržajima zaokružila je sinoć u Gradskoj knjižnici promocija knjige “Odabrane komedije Mire Gavrana”

I dok su o Odabranim komedijama kritički, ali i uz riječi hvale govorili teatrologinja i autorica pogovora Sanja Nikčević, ali i sam protagonist “Leta”, Miro Gavran, okupljeni su s nestrpljenjem iščekivali interpretacije odabranih ulomaka iz Gavranovih komedija od strane Mirine supruge, vrsne glumice, Mladene Gavran.

U knjizi “Odabrane komedije” objavljeni su dramski komadi:  “Lutka”, “Zabranjeno smijanje”, “Muž moje žene”, “Povratak muža moje žene”, “Vozači za sva vremena ili Hercegovci za volanom”, “Sladoled”, “Pivo”, “Veseli četverokut”, “Traži se novi suprug”, “Papučari”, “Sve o muškarcima”, “Kuća iz snova”, “Parovi”, “Hotel Babilon” i “Najluđa predstava na svijetu”.

Upravo dio “Najluđe predstave na svijetu” u prostoru Gradske knjižnice Nova Gradiška odigrala je Mladena Gavran i do suza nasmijala kako svoje, tako i obožavatelje svoga supruga. 

U Gavranovu književnom opusu, pa tako i u novoj knjizi odabranih komedija najčešće su teme manipulacija, umjetnost i ljubavni odnosi, istaknula je na predstavljanju knjige Sanja Nikčević, te približila publici činjenicu da se Gavranove komedije bave privatnim, najčešće ljubavnim i bračnim životom suvremenih likova. 

“Poput Gavranovih dobro skrojenih drama i njegove komedije slijede prokušani recept, u njima su prepoznatljive značajke kao što su napeta radnja, likovi koje prepoznajemo i u kojima prepoznajemo sebe, te tople emocije, pozitivna misao i humor” -rekla je profesorica Nikčević, a u svojoj interpretaciji Najluđe predstave na svijetu dokazala glumica Gavran.

Odabrane komedije slijede pravilo svog žanra i afirmiraju osnovne vrijednosti ljudskoga društva, i one govore o ozbiljnim pa i teškim situacijama, dodao je i sam autor Miro Gavran. 

Da je publiku Gavran zaintrigirao svojim novim uratkom na skoro 700 stranica nije ostalo neprimijećeno, a zadovoljstvo kako promocijom, tako i četvrtim “Letom s Gavranom” iskazao je i sam autor, te najavio kako je već započela priprema petog, jubilarnog “Leta s Gavranom” za sljedeću godinu. 

Komentari
Prethodni članakLet s Gavranom 2018: Predstavljena “Mala knjiga kratkih priča” i nagrađeni Gavranovi najbolji letači
Sljedeći članakTragedija u Okučanima: Devetogodišnjaku pozlilo u školi, preminuo u bolnici