Nova Gradiška ovoga je tjedna domaćin četvrte po redu manifestacije posvećene jednom od najpoznatijih pisaca svoga vremena, Miri Gavranu. U sklopu manifestacije “Let s Gavranom” održavaju se brojni sadržaji edukativno-kreativnog karaktera, a sve u svrhu promocije i davanja na važnosti svjetski priznatom spisatelju rodom iz našega kraja.

Novogradiška Gimnazija tom prigodom u svoje prostorije ugostila je Miru Gavrana, svojedobno polaznika upravo ove škole, istaknula je ravnateljica Ljiljana Ptačnik, spomenuvši njegove omiljene profesorice Vjekoslavu Bagarić i Dragicu Vidmar kao jedne od glavnih “krivaca” za buđenje mu ljubavi prema pisanju. 

Ljubav prema pisanju, osim Mire Gavrana u novogradiškoj Gimnaziji na papir su pretakali i brojni drugi učenici, iz generacije u generaciju pojavljivali su se oni čiji su sastavci, zadaćnice i kratke priče oduzimale dah profesorima, ali stručnim komisijama na brojnim natjecanjima. 

Upravo te priče novogradiških gimnazijalaca, sadašnjih i nekadašnjih, predstavljene su u sklopu obilježavanja “Leta s Gavranom” u ukoričenom izdanju jednostavnog, ali efektnog naslova “Mala knjiga kratkih priča” za čiji zbir i uređenje je zaslužna gimnazijska knjižničarka Matea Žilić, a prve dvije priče u knjizi upravo su u potpisu Mire Gavrana. 

Osim promocije knjige, u Gimnaziji Nova Gradiška svečano su dodijeljena i priznanja za literarne eseje na temu “Let s Gavranom 2018” za učenike i njihove mentore srednjih škola Brodsko posavske županije. Tako su Danijel Kulundžija, Eleonora Stipić, Marija Marijić, Lara Mikulić i Monika Madžar ovogodišnji najbolji letači s Gavranom, a kako da nastave njegovati svoj talent pisanja savjetovala ih je ravnateljica Ptačnik riječima Mire Gavrana. 

-“Miro Gavran je jednom rekao da su književnost i pisanje kao sport. Da bi ste ostvarivali vrhunske rezultate u sportu morate trenirati i biti u kondiciji, a da biste dobro pisali morate biti u kondiciji stalno pišući, čitajući i ne zaboravljajući na pisanu riječ. Trebate čuvati hrvatski jezik, voditi računa kako se piše i pisati što više”- poručila je ravnateljica Ptačnik, zaželjevši svim nagrađenim učenicima, ali i svojim gimnazijalcima puno uspješnih malih letova do sljedećeg velikog “Leta s Gavranom”. 

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakCerničani nastavljaju s projektima: Erasmus+ projekt: „Food for thought – A Cultural Recipe of European Traditions and Customs“, 2018. – 2020.
Sljedeći članakOdabrane komedije Mire Gavrana zaokružile “Let s Gavranom 2018”