Velike količine kiše i osjetno niže temperature i zemlje i mora imat će utjecaja i na ljetno vrijeme. Ovaj svibanj najhladniji je u posljednjih tridesetak godina, a i treći najhladniji u posljednjih 70 godina. Posljednji smo put ispod 20 stupnjeva bili još 1991.
Uz to postoji mogućnost da ovaj mjesec čak nadmaši dosad najkišovitiji svibanj 1954. i postane najkišovitiji mjesec u godini, piše Dunja Mazzocco Drvar za Vijesti.hr. Da bi se to dogodilo do kraja tjedna treba pasti još 40-ak litara, što nije nemoguće, navodi meteorologinja.

Hladan i kišovit svibanj mogao bi biti naznaka da ni ljeto neće biti sparno jer se i more sporije zagrijava. Visoke temperature će doći kasnije, možemo očekivati kraće i manje sparno ljeto, prognoziraju meteorolozi. Na zapadu će se vrijeme napokon smiriti i do kraja tjedna će vrlo vjerojatno biti uglavnom sunčano i suho. I temperatura će pratiti taj trend, nakon četvrtog i posljednjeg ozbiljnijeg svibanjskog osvježenja, vraćamo se u prosjek za ovo doba godine, maksimumi će za vikend dosegnuti toplih 25 °C.

Slabi smo i sa suncem, imali smo u ovom divnom proljetnom mjesecu jedva šezdesetak posto prosječnog osunčavanja, pa ne čudi činjenica da nam se koža još nije uspjela naviknuti na ovogodišnje sunce. U ovo doba godine UV indeks je sredinom dana prosječno oko 8, vrlo visok, a nas su dosad dobrano štitili oblaci i zadržavamo se uglavnom ispod 6. Stoga, kad se oblaci napokon raziđu, a hoće, ne zaboravite na zaštitu od štetnog sunčevog zračenja!, upozorava Mazzocco Drvar.

Rast i razvoj poljoprivrednih kultura bio je usporen, jer je i akumulacija topline bila manja od prosjeka za ovo doba godine. Dani koji dolaze konačno će biti topliji od prethodnih. Akumulacija topline bit će u granicama višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine. I upravo zato ratari očekuju intenzivniji rast i razvoj poljoprivrednih kultura, ali i korova.

Izvor: Vijesti.hr

Foto:Ilustracija

 

Komentari