Nova regulativna Europske unije PSD2, to jest novi Zakon o platnom prometu donosi brojne promjene. One na snagu stupaju do kraja rujna, piše Poslovni dnevnik.

“Postojat će mogućnost za treće strane da pružaju dio platnih usluga, koje su do sada pružale samo banke. Radi se prvenstveno o plaćanju internetskim bankarstvom”, ističe Damir Gužvinec iz tvrtke CorvusPay, piše Poslovni.

Što se tiče promjena za građane i trgovce, oni će novom metodom direktno sa svojih tekućih računa moći plaćati robe i usluge. 

Sami internet trgovci dobivaju mogućnost automatizacije evidencije plaćanja što ubrzava isporuku roba i usluga. Dobivaju drugačije komercijalne uvjete i više nemaju trošak prema bankama već prema pružateljima usluga.

“Novi način plaćanja je vezan direktno na tekući račun i nema veze s karticama. Plaćanja će se moći obavljati bez kartica. Dakle, direktno s tekućeg računa će se moći plaćati robe ili usluge na internetu”. 

Pojednostavljeno plaćanje

Kupci će imati sličan proces, samo brži, sigurniji i bolji. “Kao da plaćate internetskim bankarstvom, ali nećete morati prepisivati broj vašeg tekućeg računa, broj računa trgovca… Korisničko iskustvo će biti puno bolje i ugodnije”. 

Gužvinec dodaje da je sigurnost za građane potpuno zajamčena. 

“Korisnik koji inicira transakciju morat će se identificirati. Primjerice otisak prsta, identifikacija lica ili tokeni”.

U tijeku je testiranje sustava s četiri najveće hrvatske banke, a cijela bi stvar trebala zaživjeti od rujna. Što se tiče troškova za kupce, to jest naknade za plaćanje računa putem interneta, njih neće biti veće. 

“Interni nalozi su obično jedna kuna, a vanbankarske transakcije dvije kune”, dodaje Damir Gužvinec.

Izvor: Poslovni dnevnik
Foto: Ilustracija

Komentari
Prethodni članakOni su budućnost hrvatskoga zdravstva: dr. Kristijan Matković, specijalist opće plastične kirurgije
Sljedeći članakOd najhladnijeg svibnja do sparnog ljeta