S početkom travnja cigarete će poskupjeti za najviše dvije kune po kutiji, a poskupjet će i alkoholna pića i bezalkoholna pića s više šećera te energetska pića, odlučila je u četvrtak hrvatska Vlada koja je prihvatila uredbe kojima regulira trošarine i posebne poreze na te proizvode.

Vlada je, naime, prihvatila tri uredbe – o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, visini trošarine na alkohol i alkoholna pića te o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića, koje će stupiti na snagu 1. travnja

Minimalna trošarina na cigarete se povećava sa 755 na 824 kune za tisuću komada cigareta.

Trošarina se  povećava i za sitno rezani i ostali duhan za pušenje, sa 600 na 800 kuna za kilogram. 

Od početka travnja će se na 800 kuna povećati i trošarina na cigare i cigarilose (za tisuću komada), kao i na grijani duhanski i novi duhanski proizvod (za jedan kilogram).  

Neće, pak, biti trošarine na e-tekućine odnosno ona ostaje nula kuna. U trećoj su skupini bezalkoholna pića s pet do osam grama šećera i za njih posebni porez iznosi 30  kuna po hektolitru, a za sva ona s više od osam grama iznosi 60 kuna. Prema obrazloženju, na temelju tih promjena državni bi proračun do kraja godine trebao uprihodovati dodatnih 64 milijuna kuna. 

Izvor: rtlvijesti

Foto: Ilustracija

Komentari
Prethodni članakUčiteljica Đurđa Trupinić iz Nove Gradiške: Već tjedan dana živim na HRT-u
Sljedeći članakHrvatske željeznice: Obustavljen međunarodni promet, izmjene u unutarnjem prometu