Primarijus doc.dr.sc. Zoran Jukić, dr.med. kao jedan od predavača na Medicinskom fakultetu u Osijeku na kolegiju kirurgije, opće kirurgije i neurokirurgije uočio je zainteresiranost mladih ljudi za studij sestrinstva. Potaknut razgovorima s studentima u Osijeku dr. Jukić inicirao je osnivanje sveučilišta u našem Gradu. Uz pomoć Medicinskog fakulteta u Osijeku, Županije brodsko – posavske i Grada ostvaren je plan osnivanja Dodiplomskog studija sestrinstva koji je smješten u novogradiški Dom kulture, a praktični dio za studente izvodi se u novogradiškoj bolnici.

Upravo ovih dana studenti obavljaju osnove sestrinske njege pod vodstvom mentorica, te stječu praktična znanja i umjeća sestrinstva. Dr. Jukić bio je ugodno  iznenađen brojem zaniteresiranih za upis na Sveučilište, pa je zbog velikog broja kandidata, uz odobrenje Rektora osječkog Sveučilišta prof. dr. sc. Željka Turkalja, umjesto 40 studenata upisano čak 65.

Svakako je najvažnije za istaknuti kako velik broj studenata dolazi iz drugih gradova Republike Hrvatske, pa dr. Jukić kao voditelj nastavne baze našeg studija ističe potrebu za smještajnim kapacitetima studentskog tipa. Jedan dio studenata iz obližnjih gradova putuje svaki dan na studij, ali bi adekvatan smještaj bio garancija njihovom stalnom boravku u našem Gradu. Posjećenost na predavanjima je na visokom nivou, a studenti su iznimno marljivi kako u učenju tako i u praktičnom radu.

Predviđa se kako će se u slijedećih nekoliko godina u našem Gradu  multiplicirati broj studenata. Već od iduće godine očekuje se oko 130 studenata na dodiplomskom studiju i još 50 studenata na diplomskom studiju.
Posebna prednost našeg Grada u ovoj lijepoj priči je ponuda Gradske knjižnice Nova Gradiška koja raspolaže potrebnim fondom knjiga za studente sestrinstva.

Primarijus doc.dr.sc. Zoran Jukić, dr.med. dodaje kako ne treba stati na ovome, već proširiti zdravstvene programe za studente, ali uvesti i programe s područja elektrotehnike, šumarstva, drvnopreradživačke industrije i slično. “U današnje vrijeme kad se znanje cijeni bio bi to jedan korak unaprijed, jedan vizionarski iskorak u razvoju Grada,” zaključuje dr. Jukić, kojem svakako dugujemo veliko hvala kao građani odnedavno sveučilišnog grada Nove Gradiške.

Komentari
Prethodni članakEKSLUZIVNO: Đuro Glogoški novi ministar hrvatskih branitelja
Sljedeći članakAko je New York New York, zašto je Wien Beč?