Svi građani koji nisu do 5. prosinca prošle godine policiji dostavili podatke o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, odnosno o promjeni izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, obvezni su to učiniti i to: izjavom na zapisnik, pismom, e-mailom, odnosno faksom na broj 035/443-001. Inače će policija ukinuti oružni list i oduzeto oružje i streljivo.

Građani kojima je isteklo uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje ili držanje i nošenje oružja, ili imaju uvjerenje izdano prije 2007. godine, obvezni su do 5. lipnja 2013. godine, dostaviti novo uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja, koje ne smije biti starije od tri mjeseca. U protivnom, policija će podnijeti optužni prijedlog sucu za prekršaje, a za ovaj prekršaj propisane su novčane kazne u iznosu od 3 do 15 tisuća kuna uz zaštitnu mjeru oduzimanja oružja i streljiva.

Oni koji posjeduju zračno oružje čija je kinetička energija 10,5 J ili veća, ili je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm, te oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N, dužni su posjedovanje takvog oružja prijaviti policiji do 5. lipnja 2013. godine. U protivnom će policija podnijeti optužni prijedlog, a novčane kazne za ovaj prekršaj iznose od 5 do 15 tisuća kuna uz zaštitnu mjeru oduzimanja oružja i streljiva.

Građani kojima je izdan oružni list za držanje oružja kao uspomene, obvezni su do 5. lipnja ove godine, onesposobiti to oružje i zadržati ga, ili predati oružje u korist Republike Hrvatske bez naknade. Onesposobiti to oružje mogu kod trgovačkog društva ili obrta, koje od MUP-a ima odobrenje za obavljanje te djelatnosti. Potvrdu koju potom dobiva, građanin treba uz oružni list za držanje oružja kao uspomenu predati policiji.

Oni koji žele oružje predati u korist Republike Hrvatske, to mogu također učiniti, i za to se ne naplaćuje upravna pristojba za odjavu oružja.

Autor: PU BPŽ

Komentari
Prethodni članakŠK Strmac uvjerljivom igrom najbolji na šahovskom Kupu BPŽ
Sljedeći članakU Magić Maloj teško ozlijeđena 75-godišnjakinja, u Starom Petrovom Selu stradao 7-godišnjak