Početkom 2019. godine već su se zaredali slučajevi zlostavljanja životinja, a razmjer i odnos nadležnih institucija prema tim zločinima upozorila je udruga Prijatelji životinja, te je objavila popis više od 45 samo onih najpoznatijih slučajeva mučenja i ubijanja životinja u 2018., a kojih nažalost ima još.

”Osim slučajeva sadističkih iživljavanja na životinjama, životinje najviše pate i umiru zbog ljudske neodgovornosti i rješavanja neželjenog potomstva kućnih ljubimaca utapanjem, gušenjem, zakapanjem dok su još živi i drugim brutalnim metodama”, kaže pravnica Ivana Lunka iz Prijatelja životinja. Dodaje da smanjenju okrutnosti mogu pomoći jedino provedba Zakona o zaštiti životinja, propisivanje obavezne trajne sterilizacije i kontrola mikročipiranja, kao i sankcioniranje svih slučajeva.

Zatvorskih kazni u praksi nema

Iako su u prekršajnim postupcima propisane novčane kazne i do 50 ili 80 tisuća kuna, kazne za počinitelje zlodjela prema životinjama i dalje su jako male. Kazneni zakon propisuje za mučenje i ubijanje životinja kaznu zatvora do godinu dana, no sudovi najčešće određuju tek uvjetne kazne.

Izdvajamo nekoliko brutalnosti s područja Brodsko posavske županije:

1. 1. 2018., Kovačevac u Novoj Gradiški: Ušao u boks i sjekirom razbio kujici glavu
32-godišnji pijani muškarac iskoristio je priliku kada skrbnika nije bilo doma, ušao je u boks u kojemu je živjela šestomjesečna kujica Alka i razbio joj glavu sjekirom. Alka je bila prestrašena zbog pucanja petardi i lajala je, zbog čega ju je navodno nasilnik brutalno ubio. Kazneno je prijavljen.

30. 4. 2018., Slavonski Brod: Važna presuda: 11 tisuća kuna kazne zbog zanemarivanja psa
Prekršajni sud u Slavonskom Brodu donio je pravomoćnu presudu prema kojoj bivši skrbnik dvogodišnjeg psa Goge mora platiti 11 tisuća kuna kazne zbog zanemarivanja, nakon što je pas otkriven u njegovu dvorištu posve izgladnjen, zapušten i zatvoren u boksu. Gogu je zbrinula udruga. 

17. 7. 2018., Brodski Stupnik: Na nagovor prijatelja, na panju sjekirom usmrtio mačku
Unutar obiteljskog dvorišta, mladić (20), na nagovor i poticaj 22-godišnjaka, sjekirom je na drvenom panju usmrtio mačku. Policija je protiv počinitelja podnijela kaznene prijave.

Još brutalnijih primjera ima diljem Lijepe naše:

1. 1. 2018., Karlovac: Nepoznati psihopat polomio čeljust uličnoj maci 
U novogodišnjoj noći nepoznati psihopat udarcem nogom polomio je čeljust prekrasnoj bijeloj uličnoj mački koja je bila sterilizirana, pod veterinarskom skrbi i stanari su ju godinama redovito hranili.

24. 1. 2018., Kamen u Splitu: Nepoznati monstrum otrovao više od 30 mačaka
Tijekom posljednjih pet godina nepoznati monstrum u mjestu Kamen u Splitu otrovao je pužomorom više od 30 mačaka. Trovanja se događaju u isto doba godine, a mačke umiru u strašnim mukama i bolovima. Unatoč prijavama, policija, komunalno redarstvo i veterinarska inspekcija ne reagiraju.

Kraj siječnja 2018., mjesto Jezero između Požege i Đakova: Masakrirao psa škarama za metal
Danny Fränkel (31), državljanin Republike Njemačke, susjedu je usmrtio psa tako da ga je izbo nožem, a škarama za rezanje metala odrezao mu je noge ostavivši ga masakriranog u krvi. Policija ga je uhitila i pustila na slobodu isti dan. Nakon nekoliko dana, Fränkel je nožem izbo drugog susjeda.

Tako lijepe, prepune ljubavi, razigrane i nedužne životinje, uvijek budu žrtve jačih životinja od njih samih. U većini slučajeva  nazivamo ih ljudi. 

 

Izvor/Foto: zazubice.com

Gifovi: GIPHY

Komentari